Гешев назначи бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева в пресцентъра си, тя не знае на каква длъжност

0

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от държавното обвинение и самата тя пред Свободна Европа във вторник.

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна репортерка от бТВ Габриела Наплатанова.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата. Свободна Европа изпрати официално запитване до пресцентъра на институцията с молба за уточнение каква е новата ѝ длъжност, както и дали е спечелила конкурс за позицията.

Ръководителят на пресцентъра Веселин Иванов отговори с имейл, че Жотева е била назначена в дирекцията “до провеждането на конкурс”.

“Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”, добави Иванов.

Той обаче не отговори на въпроса каква е точната длъжност, заета от Жотева. Самата тя също не успя да я уточни в телефонен разговор с обяснението, че не си я спомня.

“Ами, това вече са много такива въпроси… За какво, кому е нужна тази информация”, попита на свой ред бившата председателка на СЕМ, след което добави: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Назначението съвпада с разкриване на нов отдел

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се обявяват публично в секция “Кариери” на нейния сайт. През последните месеци единствената обява за работа, свързана с пресцентъра на Гешев, е публикувана на 1 март.

Тя гласи, че се търси “една щатна бройка за длъжността “Главен специалист“ в отдел “Институционални и международни отношения“ на дирекция “Публична комуникация“ към Администрация на главния прокурор”.

Това всъщност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвинение, разкрит съвсем наскоро, става ясно от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април.

Справка в сайта на ВСС показва, че тогава председателстваната от Гешев колегия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, за да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на главния прокурор. Това е станало шест дни след окончателното закриване на спецправосъдието от парламента.

В решението на Прокурорската колегия се казва, че преместеният щат ще бъде в “нов отдел, който ще осъществява и подпомага дейността по институционални и международни отношения”.

“Разликата в размера на възнаграждението между двете длъжности ще бъде финансово обезпечено за сметка на утвърдения бюджет на Прокуратурата на Република България за 2022 г.”, завършва решението по темата без да се уточнява конкретната заплата за новата длъжност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече