Везиева преминала в отбора на президента (Счетоводителката от Русе се гласи за служебен премиер)

1

Даниела Везиева, която направи главозамайваща кариера от счетоводителка в Регионалния инспекторат по образование в Русе до икономически министър, вече твърдо е мигрирала към президента Румен Радев, твърдят запознати. Те допълват, че в редиците на „Продължаваме промяната” още не са наясно с тази трансформация и затова Везиева е назначена в средата на март за член на директорския борд на „Холдинг БДЖ”.

Възпитаничката на Стопанската академия в Свищов с диплома 4,35, както стана известно от публикации в медиите, обаче е фаворитка за следващия служебен премиер. Източниците ни са категорични, че това е личният избор на Румен Радев, който напоследък е в изострени отношения с правителството на Кирил Петков. Нямало начин поста да заеме някой от пилотите – другари на Радев в президентството, понеже имало опасност, „Дондуков” 2 съвсем да се „оголи” от най-приближените му. След като Стефан Янев се впусна със свой проект, от най-доверения кръг на президента на жълтите павета се подвизават само верният му главен секретар Димитър Стоянов и съветникът Илия Милушев. Изключваме прославените „кадровици” от пловдивското масонско направление – секретарите Копринков и Пламен Узунов.    


Самата Везиева вече е проверен кадър. Румен Радев я посочи за свой служебен икономически министър. Сега тя е съветник на Корнелия Нинова от квотата на „Продължаваме промяната”, понеже там никой не предполага за „миграцията й”. Както е известно Кирил Петков каза, че във всяко министерство ще има „надзорници”, нещо като „очи и уши” на управляващата коалиция и това е ролята на госпожата в момента, плюс участие в ръководството на „Холдинг БДЖ”. По ирония – все по линия на „Продължаваме промяната”.


Иначе Везиева е открита и вкарана в политиката от Меглена Кунева. Източниците ни подчертават, че двете дами са изключително близки. Везиева беше зам.-министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок, въпреки че предишният й порфесионален опит е на счетоводителка в Регионалния просветен инспекторат в Русе. Тя е от този кръг доведени оттук и оттам експерти, които заемат високи държавни постове и остават лояни към откривателката си Кунева – за такива се сочат Стамен Янев, доскоро шеф на Агенцията по инвестициите, Димитър Маргаритов – несменяемият закрилник на потребителите, подсъдимият Нено Димов и много други.


В края на миналата година Везиева беше обвинена в плагиатство. Дори започна проверка по нареждане на просветното министерство след сигнал от академичните среди. Според сигнала 171 от общо 180-те страници от дисертацията на Везиева са преписани от други автори и източници. Останалите едва девет оригинални странички се оказват увод и заглавие.


Везиева се е сдобила с титлата доктор в Националния военен университет във Велико Търново, а неин научен ръководител проф. Венелин Терзиев. Въпросният Терзиев е известен като един от най-големите преписвачи в страната. Той е професор в 4 университета, има над 10 научни титли, получени за близо 4 години, и барабар с всичко това е и шеф на държавната фирма „Реставрация”, чийто собственик е министерството на културата. Впрочем, аферистът поема управлението на тази фирма още през 2019 г. Назначен е от тогавашния културен министър Боил Банов, а след това Величко Минеков, както писа и в.”Уикенд”, по настояване на президентството, продължава договора му. И това при положение, че през първия му мандат фирмата трупа загуби, но пък заплатата на Терзиев е 7500 лева. Носителят на много титли е награден с почетен знак „Златен век – звезда ” за  огромния му принос като народен будител, четем в мотивите за удостояването му с това отличие, което му връчва Боил Банов. Иначе Терзиев е учил за учител по химия в ХТИ в Бургас.


Този господин повежда като научен ръководител Даниела Везиева в дебрите на темата „Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България”. През 2014 г. тя защитава фамозната си дисертация. Сега, ако тя стане в един момент служебен премиер, ще сме спокойни, че ни управлява „доктор” на някакви науки.
 След проверката на просветното министерство е доказано, че 2 от научните титли на нейния научен ръководител Терзиев са придобити с преписване, но както се казва – бълха го ухапала, остават му още много, които да изписва пред името си. Проверката за плагиатството на онези 171 страници на Везиева все още не е приключила. Защо ли ревизорите се бавят?

1 Коментар
  1. Порожанов казва

    Измислици, безсмислици…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече