Корнелия изрита двойника на Милко Калайджиев

0

Калинката Йордан Татарски излетя от икономическото ведомство заради Кирил Петков

Корнелия нарита Милко! Така се радват на „Позитано” 20, след като лидерът на БСП и министър на икономиката Корнелия Нинова уволни главния секретар на ведомството Йордан Татарски. Познат като „Милко Калайджиев на БСП” и наричан така умишлено от Кирил Добрев дори в официални разговори, Татарски колеше и бесеше в министерството.

Сигнали за порочните му практики стигнали дори до премиера Кирил Петков, затова и се наложило Нинова да го отстрани, въпреки че Татарски е сред най-верните й хора. Скандалният чиновник стана известен с това, че като шеф на кабинета на експрезидента Росен Плевнелиев в качеството му на регионален министър от първото правителство на Бойко Борисов е изгонен от поста заради разкрити далавери.


Нинова обаче му има толкова голямо доверие, че не само го прибра на „Позитано“ 20, но и го остави, а той разпространяваше измислени аргументи за отмяната на свикани според устава заседания на Националния съвет на партията, които можеха да доведат и до формалното отстраняване на Нинова от лидерския пост. Приятел с всяка власт, Татарски е забъркван в скандали и далавери още от зората на демокрацията. Татарски е финансист в групировката ВИС-2 на разстреляните братя Васил и Георги Илиеви. В годините сред бившите съдружници на днешния „червен рформатор“ е имало хора с колоритни прякори като Лисицата, Гуньо, Дебелия и други с интересни прякори. Някои от тях разстреляни показно в мрачните мутренски години, като Лисицата – Валентин Алексиев си отива от разстрел с „Калашников” насред училищен двор. През 1994 г. Йордан Татарски е собственик на половината дялове на новорегистриранта фирма „Тива“ ООД. Той участва чрез фирмата си „ТАТ“ ООД. Другата част от фирмата е на Иван Петков – Гуньо, Лисицата и Валери Тодоров – Дебелия. Тримата са видни висаджии от Враца.


След това като подчинен на Плевнелиев бившият висаджия скандализира с декларацията си пред тогавашната Сметна палата. В нея беше отбелязал, че е получил хонорар от 470 000 лева като консултант на три фирми – „Делфин екосистем”, „МММ” и „Фирмар инженеринг”. В същото време обаче се оказа, че такива компании не присъстват в Търговския регистър. Татарски обаче най-нагло обяви, че станала „техническа грешка”, когато попълвал декларацията си. Спипан в крачка, съветникът на Нинова и доскорошен верен другар излезе с версията, че не бил запомнил имената на фирмите, които му дали като хонорар половин милион лева. Истинските им имена се оказват „Делфин проект екотехника” и „Филмар Инженеринг”. Заедно с „МММ” са в консорциум, който спечелва проект за водния цикъл на Симитли за 48 млн. лв.


Това не попречва на мустакатия кариерист да поеме поста областен управител на Кюстендил, а след това да заиграе и зад гърба на покровителката си като се кандидатира за независим на местния вот в Кочериново, въпреки че Нинова и партия застават зад друг. До скоро Корнелия си затваряла очите за биографията на Татарски, но след като Петков лично й се обадил заради лавината от скандали и сигнали по негов адрес, се принудила да се отърве от главния си секретар в името на топлото кресло в министерството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече