Лена Бориславова клати кабинета

0

Говорителката на кабинета Лена Бориславова, която само за няколко месеца стана най-важната жена в държавата, с всеки изминал ден се превръща в метафора на напрежението между „Промяната“ и „Има такъв народ“.

Партията на Слави Трифонов е коалиционен партньор в управлението, и атаките срещу Кирил Петков и Асен Василев стават все по-мощни. Нападките срещу юристката не са случайни. По информация на „Филтър“ тя е основният ментор на премиера и заема лидерско поведение на всички важни срещи с партньори и институции.

 През уикенда едно от остриетата на „Има такъв народ“ , Станислав Балабанов, директно заяви, че хората на Петков и Василев са „пенкилери“, които лъжат и управляват еднолично. По думите му ПП не са съгласували антикризисните мерки, които са били представени като кризисен пиар „на пожар“. За исканото от Петков свикване на КСНС по темата Скопие депутатът на Слави Трифонов заподозря дадени без съгласие и съгласуване обещания към Северна Македония от страна на Петков, който изглеждал притеснен.  Острото му изявление идва след първия сигнал към управляващите, Който Трифонов даде през Фейсбук в средата на май. Тогава той за първи път открито осветли напрежението между коалиционните партньори.

Слави написа, че представителите на „Продължаваме промяната“ в този кабинет нито се допитват до коалиционните партньори, нито чуват какво им казват, нито си взимат бележка, много често правят каквото им се иска. И много често това изобщо не е добро за страната, много често и говорят.  Разни хора от тях говорят без да има нужда по теми, от които не разбират. Примерите са много“.

Едва ли случайно лидерът на ИТН  нападна и иронизира точно Лена Бориславова заявявайки:

„За проблема със спрените газови доставки и преговорите за новия енергоизточници най-изненадващо се обсъждат от финансовия министър Асен Василев и представете си, Лена Бориславова. И двамата са невероятни експерти по енергетика, особено Лена. По-лошото е, че говорят неверни неща, например за очакваната цена на газа“.

 Типичния стил Трифонов завърши:“ защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение.“.

 Засилената медийна активност на има такъв народ срещу управлението на Петко Тези изказвания са прелюдия към все по възможното оттегляне на формацията на Трифонов от управлението, споделят пред „Филтър“ източници от парламента.

Газа и Македония са ябълката на раздора.

Първата тема все още не е толкова взривоопасна, докато не стане ясна цената му. Хората на Слави обаче няма да приемат никакви компромиси за вдигане на вето над Северна Македония за присъединяването й към ЕС ако тя не приема основателните искания на България за признаване на исторически факти.

 Персонализираната атака срещу говорителката на кабинета Лена Бориславова е премислен ход. Юристката не е само дежурният експерт по всевъзможни теми, но и човекът който най-силно влияе на Киро Петков за взимане на важни управленски решения. ИТН няма да спре да отправя залпове към нея, което е предупреждение, че брюнетката до примера трябва драстично да намали медийните си изяви, за да създаде поне публична илюзия, че не управлява държавата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече