Раздор сред десните заради шистовия газ

0

Газовата криза стана повод за различия и конфликти между партиите в коалицията „Демократична България“, показва проверка на „Филтър“.

Сред представителите на трите формации да се добива ли шистов газ в България или не е основната тема, която обсъждат коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ в последните седмици. ДСБ и „Да, България“ са „за“, „Зелените“ – „против“.

 Депутатът от гражданската квота на „Демократична България“ Мартин Димитров официално е поискал от министъра на енергетиката Александър Николов доклада на „Дайрект Петролиум“, изготвен през 2011 година който показва потенциала за добиване на шистов газ в България.  Документът показва, че в Добруджа и във Врачанско може да се добива шистов газ. Готов е преди повече от 10 години, но до сондажи и добив не се стигна.

През 2012 година Народното събрание наложи мораториум за проучване на наша територия, както и добив след това. Вносител на решението беше Волен Сидеров от „Атака“, а председател на икономическата комисия в парламента беше Мартин Димитров. Тогава сините също бяха „за“ сондирането и добива на газ от шисти, но мнозинството в парламента надделя и наложи забрана.

12 години по-късно ситуацията е коренно променена заради спирането на газа от Русия. Сините в коалицията ще поискат мораториума да падне и американски компании да добиват шистов газ у нас, твърдят източници на „Филтър“ от парламента.

 На коренно противоположно становище са „Зелените“, които са партньори в „Демократична България“. Един от лидерите им  – Борислав Сандов, е министър на екологията и вицепремиер. Той e бил противник на добива на шистов газ още през 2011 година, когато въпросът е бил обсъждан. На същото мнение е и сега, въпреки становището на ДСБ и „Да, България“, с които са в коалиция.

„Мнението на Сандов и партията му „Зелените“ остава непроменено заради вредата върху природата, която носи технологията – замърсяване на питейната вода, опасност от земетресения, унищожаване на пътища и земеделски земи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече