Присъдите по делото „Иванчева“ се бавят втори месец

0

Новият съдия по делото Спас Иванчев не смее да се произнесе невинна или виновна е бивщата кметица на „Младост“

Окончателните присъди по знаковото дело за подкуп срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров се бавят вече втори месец от Върховния касационен съд, установи проверка на „Уикенд“.

Финалното последно заседание на Върховния касационен съд се проведе в началото на март, като новия съдия по делото Спас Иванчев обяви, че съдийския състав ще се произнесе в срок от 2 седмици. До този момент обаче магистратите не са обявили нито присъдите, а камо ли мотивите за решението си. „Предполагам, че съдиите все още не са успели да прочетат всички материали по делото, но наистина вече трябваше да се произнесат“, коментира преди дни Десислава Иванчева.
В самия края на съдебната сага срещу Иванчева, съдебният състав на Върховния касационен съд – Ружена Керанова, Елена Каракашева и Деница Вълкова, се оттегли от процеса, след като срещу тях

постъпи сигнал във Висшия съдебен съвет.

Според сигнала, подаден от неправителствените организации „Център за приложно-правни изследвания и практики“ и „Диалог за правосъдие“, у съдиите може да има предубеденост, тъй като адвокат Албена Белянова, която внесе гаранцията от 10 000 лв. на Иванчева, е била част от Инициативния комитет на Лозан Панов в надпреварата за президент. Лозан Панов бе председател на Върховния касационен съд, преди да се впусне в битката за държавен глава като кандидат на „Демократична България“ и да претърпи шумен провал. Така за съдия по делото бе азначен Спас Иванчев, а съдебния състав също бе изцяло подменен.
Странното забавяне на финалното решение на съда бе пророкувано от „Уикенд“, след като преди няколко месеца наши източници от съдебната система лансираха версията, че върховните съдии умищлено ще протакат решението си и навярно ще върнат делото за разглеждане отначало, уж заради пропуски на предишните две инстанции.
Според думите им, основната причина от ВКС да не искат делото да приключи окончателно е, че трябва да бъдат произнесени осъдителни присъди на обвинените за подкуп Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Само преди няколко месеца Десислава

Иванчева роди на 48-годишна възраст

първородния си син Валентин-Александър, след като миналата пролет зачена чрез ин-витро процедура.
„При положение, че бъде призната за виновна, както сочат многобройните доказателства, Иванчева ще трябва да влезе в затвора. Тя обаче е самотна майка и бебето й следва да бъде дадено за отглеждане в социален дом. За да не бъдат въвличани в подобен сложен казус, съдиите от Върховния касационен съд ще си измият ръцете, като върнат делото отначало на първа инстанция уж заради процесуални нарушения“, категоричен е столичен магистрат, до когото „Уикенд“ се допита за становище. Според думите му, било често срещана практика съдиите от ВКС да връщат шумни и знакови дела отначало, за да прехвърлят на по-нисшите съдии „горещия картоф“.
Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, бяха зрелищно арестувани на 17 април 2018 г. пред Спортната палата в центъра на София. При обиск на служебния им автомобил криминалистите

откриха белязани 70 000 евро,

скрити в кашон в багажника на возилото. Според прокуратурата, минути преди да бъдат закопчани, Иванчева и Петрова са прибрали пачките от посредника Петко Дюлгеров.
Подкупът бил поискан и даден от строителния предприемач Александър Ваклин, който свидетелства, че са му искани 500 000 лева рушвет, за да му бъде разрешено да строи жилищна кооперация в местността „Камбаните“.
След задържането им, Иванчева и Биляна Петрова останаха 8 месеца в ареста, като двете се оплакаха публично от лошите условия в тъмницата. След серия от изпъстрени със скандали съдебни заседания екс управничките на „Младост“ бяха осъдени като виновни за поискан и прибран подкуп на две инстанции. Първо Специализирания съд присъди 20 г. затвор за Иванчева, 15 за Биляна Петрова и 12 за Петко Дюлгеров, а през юли 2020 г. Апелативния специализиран наказателен съд намали присъдите им. Така Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха осъдени съответно на 8, 7 и 6 г. затвор.
Третата съдебна инстанция – Върховния касационен съд, обаче бави финалното си решение почти 2 години. За последно Спас Иванчев обяви, че съдът ще се произнесе до края на месец март, но това така и не се е случило.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече