Румен Петков се натиска на Стефан Янев

0

Соц-люспи напират за коалиция с „Български възход” на бившия служебен премиер.

Всички искат със Стефан Янев! Такава е ситуацията при експремиера, след като бившият военен министър обяви старта на „Български възход”. Оказва се, че всевъзможни партийки напират за съюз с формацията на Янев, а най-много лидерът на АБВ Румен Петков се надявал да получи благословията да се присъедини с партията си към новия „възход”, научи „Уикенд”.

Партията на Янев набира популярност, а социолози вече й дават сериозните 7-8% подкрепа, ако изборите бяха днес, което е два пъти повече от нужното за една формация, за да получи депутатски банки. Затова и бивши отцепници от БСП и проруски настроени люспи като Петков, провидели успеха си със закачането за „модерната партия”.


Около Янев вече се върти и друга партийна строителка – Мая Манолова, която за пореден път ще си опита късмета на избори, но е напълно наясно, че формацията й сама е доникъде. Същото прозрение стигнало и до умовете на бившия МВР-шеф Петков и старата му врагиня Татяна Дончева, като и двамата вече напират за срещи с Янев, за да обсъдят „ползотворно партньорство” за бъдещи избори. Въпреки че още преди старта на създаването на „Български възход”, Янев обикаляше да търси съмишленици сред бивши депутати и влиятелни феодали по места из страната, експремиерът бил доста резервиран към публичното участие на знакови от миналото лица като Петков и Дончева. Дори Мая Манолова била по-приемлива от двамата бивши социалисти, тъй като поне поизчистила имиджа си на кадър на „Позитано” 20 и заела ролята на граждански защитник.


Румен Петков обаче действал по руската струна на генерал Янев, като бившият вътрешен министър и верен пудел на Георги Първанов, има достатъчно връзки и възможности за парични потоци от Москва. Янев обаче бил наясно, че потоците в момента текат ударно към партия „Възраждане” и нито Волен Сидеров, нито АБВ и Румен Петков можели да получат от пая, ала аргументите му не спирали плевенския политик от опитите да закачи партията си към „Български възход”.
Около Янев се облизвали и много от изпадналите от жълтите павета бивши депутати и формации, но на този етап експремиерът много внимавал пред кого какви обещания ще дава. Двамата с Манолова вече са провеждали разговор, но без солидни ангажименти, научи още „Уикенд”, но пък Янев успял да прихване от гения на Мая за привличане на електорат. След като бе първият политик, който си направи профил в тийн-мрежата „Тик Ток”, за да лови невръстни избиратели на миналите избори, Манолова посъветвала Янев да си създаде свой в Инстаграм. За идеята била с две ръце и младата изгора и съветничка на генерала Ралица Симеонова, която се грижи за всичките му публични изяви в интернет. Действително, от няколко дни генерал Янев вече има профил в популярната социална мрежа за инфлуенсъри и дори е описал себе си като плеймейтка – „Стефан Янев – официален”. Повечето бръмчалки използват израза „официален” след имената си, тъй като масово завистнички им копират снимките и профилите, а рекламодателите се объркват и трудно се сещат на кого да излеят пачките с пари за реклами на ненужни продукти.
Скоростта, с която Янев набира последователи обаче само може да кара феновете му да се молят да не е същата, с която набира и електорат – скромната цифра от под 500 почитателя на генерала за близо седмица, не показва особен успех в привличането на млади избиратели, а самият генерал е публикувал само… 16 свои снимки с вдъхновяващи цитати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече