Бойко Рашков създал отдел за нищоправене в МВР за неудобните полицейски шефове

0

Неудобни полицейски шефове се местят в мистериозното „Звено за подпомагане на министъра”, докато чакат пенсиониране или уволнение

В опит да прочисти МВР от неудобни за „Промяната” кадри, Бойко Рашков е създал специален отдел по нищоправене, научи „Уикенд” от свои източници. Там се командироват полицейски началници, които са загубили доверието му заради участието си в съмнителни операции, близки връзки с хора на ГЕРБ или некадърна работа.

Макар новата структура да носи помпозното заглавие „Звено за подпомагане на министъра”, то в нея на практика не се върши никаква работа. Функциите и са чисто формални, колкото да се намери подходяща за ранга на неудобните полицейски шефове длъжност, докато се чака тяхното пенсиониране или в някой от случаите уволнение. Все пак, звеното е на най-високото ниво в йерархията в министерството. Това от своя страна гарантира огромни заплати за разлюбените от Бойко Рашков, без те реално да вършат никаква работа.
„Все едно са си построили комунизма”, мърморят редови ченгета, които вече са прекръстили отдела на Звено за нищоправене.


Мистериозното „Звено за подпомагане на министъра” е създадено от Бойко Рашков броени дни след като е назначен за служебен министър. Целите му са „подпомагане на министъра в провежданата от него политика за противодействие на престъпноста, опазване на обществения ред и защита на националната сигурност”. Все неща, които би трябвало да са отговорност на главния секретар на МВР, неговите помощници и купищата служби и отдели в министерството.
Няколко дни след като подписва заповед за формиране на звеното, Рашков става и по-конкретен. С мотив, че основната мисия на служебното правителство е създаване на организация за провеждането на честни избори министърът изисква привличането на квалифицирани съветници в новия отдел. Така с негови заповеди започва командироване на служители от други служби в Звеното. Каква изненада, огромна част от тях са шефове на служби, за които Рашков вече е обявил, че няма доверие. Заради невъзможността моментално да ги уволни, командироването в нищоправещата нова служба е идеален начин да бъдат разкарани, обясняват запознати.


Сред удостоените с честа да са помощници на Бойко Рашков са директора на „Вътрешна сигурност” в министерството Стефчо Банков, шефът на ГДБОП Любомир Янев, заместника му Илия Делчев и още няколко полицейски началници на по-ниско ниво. За тях по това време се появи информация, че са участвали в подслушването на стотици протестиращи срещу правителството на ГЕРБ.
Първоначално командироването е за срок от три месеца, до провеждането на предсрочния вот през юли 2021 г. След като става ясно, че през есента се задават нови избори за парламент и президент, дейността на звеното и командированите там хора е удължена с още шест месеца. Отделът по нищоправене не е закрит и до момента, твърдят запознати. Нещо повече, там продължават да се пращат загубили доверието на министъра началници. Последното попълнение е от преди месец, когато съветник на министъра става и разкараният шеф на ОД МВР- София област старши комисар Георги Тотков.


Част от командированите нямат против да вземат големи заплати без да вършат нищо. Други моментално обжалват заповедта на Бойко Рашков за прехвърлянето си в новата структура, а трети като ексшефа на „Вътрешна сигурност“ Стефчо Банков директно са уволнени.
За чистката в ГДБОП има и други причини, освен подозренията, че са подслушвани протестиращи, обясняват запознати. Оказва се, че докато ръководят антимафиотите, Любомир Янев и Илия Делчев са напълнили службата с калинки, чието единствено качество е близостта с министри на ГЕРБ или полицейски шефове. Повечето от назначените по времето на Янев и Делчев не покриват изискванията дори и за редови патрулен полицай, камо ли пък да са борци с корупцията и организираната престъпност. Историята на Красимир Атанасов е нагледен пример за бутафорната кадрова политика в ГДБОП, разказват през смях висши полицаи. След успешно издържан конкурс, в последните дни на кабинета Борисов той е назначен за младши експерт към отдел „Координация и информационно-аналитична дейност” на ГДБОП. Ключово изискване за поста му е добрата дигитална компетентност – работа с компютър и различни софтуерни програми. Необходимостта Атанасов да доказва, че е грамотен никой не си е и помислял да поставя като условие.


Уви, пропускът сред МВР-чиновниците изготвили конкурсната документация се оказва фатален. В първите седмици от работата на Атанасов като анализатор на ГДБОП се изяснява, че той не е внимавал в часовете по правопис, а уж доказаните по време на конкурса компютърни умения са меко казано съмнителни. Документите, които антимафиота Красимир Атанасов изготвя, хвърлят в ужас прекият му началник.


Изумен от „уменията” на своя нов подчинен, полицейският шеф изготвя специална докладна. В нея е посочено, че „Атанасов не показва необходимите качества и умения за изпълнение на длъжността – допуска множество правописни и пунктуационни грешки при изготвянето на текстове, не познава основни граматически правила, няма умения за работа с MS Office. Не може да създава и обработва текст, да създава и форматира документи, да изготвя таблици и други технически операции”. След подобна потресаваща характеристика не е особена изненада, че малограмотния Красимир Атанасов е изчегъртан от новите шефове на ГДБОП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече