Папата дарил на Кирил Петков същите подаръци, като тези на македонския премиер

0

Светият отец дарил македонския премиер със същите армагани и 20-минутен разговор

Истински срам брала българската делегация в Рим след аудиенцията с Негово Светейшество папа Франциск заради неглижиране на премиера Кирил Петков, научи „Уикенд”. Екипът на премиера бил потресен, след като македонският премиер Димитър Ковачевски не само успял пръв да се види със Светия отец, но се оказало, че е получил абсолютно същите подаръци от папата, както и също толкова отделените за аудиенция 20 минути.

Двете делегации бяха по едно и също време в Рим и Ватикана, а македонската изчака Петков да бъде посрещнат тържествено от швейцарската гвардия и регента на Ватикана, и отпътува. След като обаче видели съобщението на пресофиса на Светия престол за протеклата аудиенция на Ковачевски, от екипа на българския премиер останали в ступор. При традиционната размяна на дарове Ковачевски подарил папа Франциск екземпляр от „Eulogia” на Климент Охридски, филигранна броеница с охридска перла, разказаха за подаръка на съседите македонските медии. „От своя страна папата дари на северномакедонския премиер копие от тазгодишното Послание за мира, Документа за човешкото братство, книгата за „Statio Orbis” на 27 март 2020 г. и книга за Папския апартамент за аудиенциите, изготвена от Префектурата на папския дом. Светият отец е дарил също плакет от Понтификата”, обяви пресслужбата на Светия престол.
Същото обявление бе дадено и за полученото от премиера Кирил Петков – аналогични дарове без никаква разлика, а срещите между Светия отец и двамата държавници били точно по 20 минути, като папа Франциск не пожелал да общува нито минута повече с уж традиционно присъстващата всяка година родна делегация във Ватикана. Еднаквите подаръци, първо приетата македонска делегация и фиксираното време за престой при папата предизвикали гняв в екипа на Петков. Допълнително премиерът стана повод за спекулации с твърденията си, че Негово Светейшество е похвалил борбата с корупцията на правителството му и го е посъветвал и занапред да изкоренява това зло от родината си – политически теми, по които папата никога не говори с който и да било държавник.
Мнозина обвиниха Петков, че украсява разговора си с папа Франциск не само, за да си направи реклама, но и да тушира срама от еднаквото му отношение към него и към Димитър Ковачевски. Проверка на „Уикенд” през годините назад установи, че даровете на светите отци към български държавници, отишли на аудиенция при него винаги са уникални и никога не са повтаряни с подаръци за други държавници от чужди страни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече