Обвиняемият по аферата „Хемус“ съобщи пред съда на кого е давал отклонените 53 млн. лв.

1

Единственият обвиняем за пране на пари, предназначени за Лот 5 на автомагистрала „Хемус“ –  Борислав Колев, разказа пред Софийския апелативен съд на кого е давал отклонените общо 53 милиона.

Колев е с втората по тежест мярка за неотклонение от този март.  Преди това беше под стража.

От началото на разследването няколко съдебни състава му отказват по-леки мерки за неотклонение с мотив, че по делото има достатъчно данни за участието му в схема за източването на милиони от Хемус, като изрично подчертават, че данните сочат, че не е действал сам. 

Така беше и днес – според апелативните съдии Колев е участвал дейно – от комуникацията с фирми и счетоводство  до тегленето на пари.

В опит да ги омилостиви той проговори за схемата. Като нейн организатор посочи мъж на име Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на парите, които понякога били и шестцифрена сума, от столична банка. След това милионите били предавани на трети човек, чието име Колев не назова в съдебната зала, но обясни, че го е казал на разследващите.

„Ако Борислав Колев не беше съдействал на разследването, то нямаше да има толкова събрани материали. Половината от папките с доказателства са събрани именно с негова помощ“, коментира адвокатът му Христо Ботев, а в последната си дума клиентът му каза:

„Ако моето място е тук, със сигурност има и други хора, които да застанат до мен. Аз съдействам – други лъжат и манипулират. Като че ли гледаме различни мачове с прокуратурата“.

Борислав Колев поиска по-лека мярка за неотклонение, за да може да работи.

Апелативните магистрати обаче потвърдиха „домашния му арест“, защото тежестта на извършеното от него престъпление го прави личност с висока обществена опасност.

   Източник: БНР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече