Асен Василев в тайна връзка с нюйоркчанин

0

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев e прехвърлил бизнес империята на мистериозен господин на име Марио Сотиров, с когото са приятели от дълго време. Въпросният отдавна живее в Ню Йорк и дирижира фирмите на Василев след влизането му във властта, а приятелството им  датира от години, писа „Ретро“.

До 7 май 2021 година, точно около назначаването му за служебен министър на финансите Асен Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на доверения Марио Сотиров срещу 99 лв., хиляди пъти по-ниска сума от реалната стойност на фирмата, която има бизнес и в Европа , и в Азия.  Всяка година същата отчита приходи от милиони левове. Освен това компанията е собственик на впечатляваща пететажна сграда в топ центъра на София, която според експерти струва минимум четири милиона лева. Стойността допълнително се увеличава заради направения миналата година свръхлуксозен ремонт. След цялостната реконструкция в постройката на улица „Чаталджа“ 3, освен офиси са изградени модерен фитнес, ресторант и паркинг. Така работещите там служители получават петзвезден комфорт, а пазарната стойност на впечатляващата сграда е нараснал с поне 20 – 30%.

 Това обаче не е всичко, което Василев поверява на Марио. На същия той е продал и собствеността си в друга успешна фирма „Пробитас“ ЕООД.

Така живеещият в Ню Йорк другар на финансовия министър към момента ръководи общо седем фирми.

Сотиров и Василев са тандем от повече от 10 години. Имали са съвместен бизнес и преди. Още през 2004 година двамата са сред основателите на фирма „Лесно България“. Тя  нашумял неотдавна, когато депутати на Слави Трифонов обвиниха Василев в измама за милиони долари, цитирайки жалби на прецаканите му бизнес-партньори, с които се оказва, че Асен е водил съдебни дела в различни точки на света.

Въпреки че е спряган за милионер, всъщност вицепремиерът по документи е един от най-бедните в кабинета Петков. Единственото, което притежава е малък апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 година също 58 хиляди лева, както и паричен влог с 60 060 лв. в него.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече