Освиркаха Петков и на Околчица

0

И от връх Околчица, използвайки Деня на Ботев и загиналите за свобода, премиерът Кирил Петков не пропусна да нападне Русия.

Министър-председателят Кирил Петков участва в поклонението на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Заедно с него е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. „Уважаеми българи, тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Няма по-важни и по-верни думи, които днес ние заедно можем да кажем, за да почетем паметта на Христо Ботев”, каза в началото на речта си министър-председателят.

„В човешката история има много държавници и управници, някои от тях са предавали родината. Някои са се нагаждали към силните на деня. А наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България”, добави Петков, сричайки предварително написан текст, и поглеждайки непрекъснато в текста, който той трудно четеше.

„Русия – тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската Империя”, обяснява премиерът. (Б.ред. Цитат от статия на Ботев в бр. 13 на в-к „Знаме” от 4 април 1875 г., бел. ред.).

Според Петков Ботев е истински пример за свободен човек. И завърши с думите: „Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и благото на цялото човечество. С такива синове на България ние всички можем да се гордеем, че сме българи”. След речта на премиера се чуха аплодисменти и освирквания от насъбралото се множество. По време на речта на премиера, Нинова се намръщи, когато той цитира Ботев, който определя Русия като „мнима защитница на славянството“. В същия момент дюдюканията се увеличиха рязко.

Припомняме, че премиерът бе освиркан и на чествания в Копривщица на 1 май, както и в София на 6 май, когато викове „Оставка и затвор“ и „Киро, вън!“ отекнаха пред паметника на Незнайния войн по време на церемонията по освещаването на бойните знамена за Деня на храбростта и Българската армия.

Първото голямо освиркване бе на връх Шипка на 3 март 2022, където недоволни от политиката му българи го замеряха със снежни топки.

Източник: epicenter.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече