Украинската мафия и мастити хотелиери прибрали милиони от бежанците по морето

0

ДАНС разследва финансови машинации с настанените над 70 000 украинци в баровски хотели

Стотици хиляди мними нощувки на бягащи от войната украинци в луксозни хотели по Южното и Северното Черноморие разследват родните служби за сигурност, научи „Уикенд“ от свой източник от ДАНС. Разследването е стартирало още преди 2 седмици и засега се пази в тайна на фона на срамните неуредици с разселването на украинските бежанци в неугледни държавни почивни бази и във фургоните в Елхово.

Заради нежеланието на украинците да бъдат извозени под строй във временните центрове за настаняване на бежанци, вицепремиера Калина Константинова ги обяви за „капризни“ и с назидателен тон ги нахока, че „закрилата е право, а не задължение“. Премиерът Кирил Петков също се включи в нейния тон с признанието, че България повече не може да си позволи да заплаща престоя на украинците в луксозни хотели на първа линия на морето.
Запознати със задкулисната обстановка с украинските бежанци обаче лансираха друга версия за избухналото масово недоволство сред тях. Според думите им, представители на украинска престъпна организация, съвместно с няколко мастити хотелиери по Южното и Северното Черноморие, са

съумели да отклонят няколко милиона

от 148-те милиона евро, които Европейския съюз отпусна на България за бежанците.
„Схемата е следната – в средата на март няколко хотелиери надписаха бройката на приетите от тях бежанци, като имената и данните на мнимите бежанци са им били подавани от представители на украинската мафия „Братва“. В хотел, където реално са били настанени 1500 украинци, бройката се завишава с 20-30%, като естествено е съобразена с капацитета на хотела. Хотелиерите подават към Министерството на туризма бройката на регистрираните в техните хотели, а от министерството разплащат сумите без да са извършили необходимата проверка“, разказва източникът ни от ДАНС.
Според него именно заради това някои от големите хотелиери декларираха още преди 24 май, че повечето настанени при тях украинци вече са напуснали страната, или са се настанили в частни домове, за да избегнат финалното засичане на бройката на реално приютените. „Става въпрос за

надписани поне 100 000 нощувки,

за които хотелиерите ще получат 5 милиона лева с ДДС. Възможно е да се окаже, че бройката на фалшивите нощувки е двойно, или дори тройно повече“, твърди източникът ни от ДАНС.
В службите има постъпили данни, че хиляди украински бежанци са били принудени да подават имената и ЕГН-тата на свои близки, които даже не са стъпвали в България, срещу това да бъдат настанени безплатно в хубави хотели на първа линия в Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци и Варна. Данните се събирали от няколко мъже с татуировки на отряда „Азов“, за които има сведения, че са представители на украинската организирана престъпност, общоизвестна с прозвището „Братва“.
До този момент България е платила на хотелиерите по Южното и Северното Черноморие над 65 милиона лева за настанените бежанци на морето. Програмата приключи на 31 май, но хотелиерите тепърва ще приберат още над 60 милиона лева за нощувки на украинци през целия месец май.
„Разследването на аферата с мнимите нощувки на украински бежанци ще обхване и министъра на туризма Христо Проданов, който е нарушил закона. Той е трябвало да заяви контрол на разходите и дейностите по държавната помощ, което е задължително условие за извършването й, но не го е направил. Заради това е възможно прокуратурата да му повдигне обвинение в следващите седмици“, разкрива информаторът на „Уикенд“.
Според думите му, именно заради опасенията на украинците, че настаняването им в държавни бази и станции отново ще мине чрез

мафиотското посредничество на „Братва“,

много от бежанците се отказали в последния момент да напуснат хотелите си. „Очакванията им са отново да бъдат уредени с връзки на по-хубаво място. В Агенцията за бежанците явно са били наясно със страховете на украинците и влиянието на тяхната мафиотска организация, защото не са им давали никаква информация накъде ще ги пренасочат“, коментира служителят на ДАНС.
Според думите му, в службите стартирало разследване за гигантската измама с настанени бежанци в 4-звездните хотели, когато била разбита нелегалната фабрика за цигари в Ботевград. При акцията на спецслужбите на 16 май в нелегалната фабрика бяха заловени 14 украинци, които се водили настанени в 4-звездния хотел „Парадайс Бийч“ в Свети Влас, собственост на мастития хотелиер от Несебър Венелин Ташев. Украинците обаче дори не били стъпвали в Свети Влас.
„Хаосът с бежанците е пълен, на практика никой в България не знае колко точно украинци са влезли в България и къде са настанени заради множеството фалшиви регистрации в хотелите. Големите печеливши от настаняването им се оказаха не бягащите от войната, а шепа мастити хотелиери и украинската организирана престъпност“, категоричен е източникът ни от ДАНС.
Още преди месец депутатът от ГЕРБ Любен Дилов алармира, че полицията игнорира все повече сигнали за появата на украинската престъпна организация.
„Трябва да се започне много сериозна превенция. В момента нашите сведения от улицата са, че от „Братва“ тормозят своите, занимават се с тях, рекетират ги уж за да ги пазят, лъжат ги, че ще намерят по-добри места за настаняване. Това много бързо обаче ще се пренесе със старта на сезона и към гостите по морето, и към местните хора”, предупреди Любен Дилов-син.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече