Българите купуват апартаменти като за последно (Имотният балон ще се спука всеки момент)

0

Предприемачи може да замразят строежите си при голям скок на строителните материали

Въпреки кризата, българите продължават да купуват имоти с бесен темп и да инвестират парите си в недвижимости, като класически най-сигурната инвестиция. Промяна в тази тенденция обаче очакват експертите на пазара, които предвиждат скорошно спукване на имотния балон, пише „Уикенд“.

В началото на рецесионната вълна сме, живеем в ситуация на рязко скочила несигурност и тежка непредвидимост, предупреждават брокерите. Най-вероятно заради обедняване, стопяване на спестяванията и покачване на лихвите по кредитите, покупко-продажбите се очаква рязко да намалеят и само най-закъсалите бързат да продават имотите си, за да вземат свежи пари.
В стартиралия спад на бизнес цикъла, един от първите потърпевши ще се окаже тъкмо имотният бранш, ще последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране, прогнозира експертът Георги Стоев.


Според експертите, ситуацията е наистина много тежка – масовото обедняване и изядени от инфлацията доходи, както и оскъпяването на заемите ще принуди мнозина да се откажат от бъдещи сделки и само купуването на жилища за живеене ще остане актуално.
Инвестициите в имоти обаче при всички случаи ще намалеят, защото малцина разполагат със свободни пари, разсъждават в бранша. „Високата инфлация генерира нова вълна покупки на имоти с цел инвестиция, а пазарът на жилища за собствено ползване остава стабилен и растящ”, коментират кредитни консултанти.


„Сега сме в ситуация, в която ефектът от ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл”, предвиждат специалистите в бранша.


Според експертите, в момента се наблюдава значително влошаване на бизнес климата от гледна точка на планове за нови инвестиции. Живеем в ситуация на рязко скочила несигурност и тежка непредвидимост. Цикълът от инфлационен и изкуствено подемен отива в посока на стагниране, предупреждават икономисти, брокери по недвижимости и други експерти.
Брокерите смятат, че много предприемачи ще замразят инвестиците и строежите заради галопиращите цени на строителните материали и всички услуги. Само едрите предприемачи няма да спрат дейността си, защото имат капацитета да издържат на бързо променящия се пазар.
В момента жилищата продължават да поскъпват, а интересът към покупката им все още не стихва. Ръстът на цените продължава, новото строителство върви, а сделките продължават с пълна пара засега. Ръстовете на покупките в големите градове като София, Варна и Бургас надхвърлят по брой дори тези от рекордната 2008 г. Реалният ръст в цените на имотите за 2020 г. е 5,2%, за 2021 – 4,9%. Поскъпването на годишна база, което се наблюдава през последните няколко тримесечия, е съпоставимо с това от края на 2016 г. и началото на 2017 г. През 2016 г. нарастването стана по-чувствително – с 5.3%. Различното е, че сега поскъпването е в условията на висока инфлация и високи нива на ипотечно кредитиране.


Така или иначе, купувачите чисто психологически са свикнали с високите цени, никой дори не помисля, че може да купи апартамент за под 1500 евро на квадрат в София или Пловдив, а по-платежоспособните са готови да отброят и 2000 за имот в престижните столични квартали. Нещо повече – апартаментите ново строителство в не особено атрактивни райони също са на доста по-високи цени.


В същото време, има известен спад в купуването на луксозни имоти, за които по принцип винаги е имало ограничен брой купувачи. Засиленото търсене на къщи в периферията на големите градове обаче намалява заради космическите цени на този тип имоти, повечето от които се предлагат за над половин милион, а по-атрактивните и просторни имоти струват и двойно повече.


Отминава вълната на масово купуване на къщи от хора на средната класа, защото хората масово обедняха и тази прослойка, реално вече не може да си позволи да купува подобен тип имоти, макар че след първата крива на Ковид-епидемията, когато купувачите със средни възможности и най-вече тези с деца гледаха да купят къща в полите на Витоша например, като вариант за намаляване на изолацията и по-удобна работа хоум офис. Тази тенденция сега затихва и повечето от купувачите в активна възраст избират да купят по-просторен апартамент в града, където имат достъп до месицински и търговски услуги, разкриват брокерите.


Високата инфлация накара хората да преосмислят вижданията за спестяванията си, обяснява Добромир Ганев, председател на НС „Недвижими имоти” и управител на агенция „Форос”.
Мнозина казват, че вече може да се усети забавяне на сделките и с покупка на апартаменти, които допреди половин година се харчеха като топъл хляб. Сега много от предприемачите по-трудно продават жилищата в блоковете, които вече са построили или издигат на зелено.
Тъкмо този сегмент – покупката на зелено, която привличаше хората като магнит, сега бавно затихва, защото несигурното икономическо бъдеще плаши хората и кара част от купувачите временно да отлагат решението си за покупка или да са предпазливи при сделки „на зелено”. Причината е, че се заражда старото съмнение у купувача, че строителят може да забави или да не завърши имота, в случай че материалите поскъпнат твърде много и идва реалният риск да не успее да финансира начинанието си. В момента хората не искат да купуват на зелено, защото намират сделката за несигурна и дори по-евтините продажби не са в състояние да ги поощрят да купуват.


В сектора са склонни да смятат, че пазарът сега достига равновесие на по-високо ценово ниво. „Характерът на равновесието се променя и през следващите няколко години пазарът ще функционира в различна от обичайната за последното десетилетие среда – инфлация, изпреварващ ръст на цените на недвижимите имоти, устойчиво търсене, ниски номинални лихвени проценти”, смята Мирослав Владимиров, член на съвета на директорите на „Ера България”.


Много от брокерите виждат и тенденция предлагането да отслабне за сметка на по-засиленото търсене. „Предлагането допълнително се ограничава от това, че собствениците отлагат продажбата на имотите си, а инвеститорите – проектите си за ново строителство, тъй като очакват по-ясни перспективи за срокове и ценообразуване. Изобщо пазарът е в условия на остър недостиг на качествени оферти на първичен и вторичен пазар”, казва Полина Стойкова.
В момента някои от предприемачите изчакват проектите си, преди да започнат нов строеж, докато не уточнят крайната цена, заради постоянно променящата се стойност на транспорт, горива и строителни материали.


Въпреки всичко, експертите по недвижимости съветват хората да инвестират в недвижими имоти, защото само така ще успеят да съхранят и умножат парите си. „Исторически това са активите с най-висока доходност. Но тези сделки крият много рискове и хората трябва да са не само предприемчиви, но и внимателни.”, уточняват спецовете в бранша.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече