Дръж се народе: От 1 юли цената на парното скача с 40%

0

Комисията за енергийно регулиране предвижда от 1 юли цените на топлинната енергия за битови нужди да се увеличат средно с 39,26% за цялата страна. Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на енергийните дружества за увеличение средно със 123,58%.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за всяко от дружествата комисията изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1.07.2022 до 30.06.2023 г.

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД цената ще бъде в размер на 136,82 лв./MWh при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 38,93%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 122,80 лв./MWh при сегашна цена 99,55 лв./MWh, което е изменение с 23,26%. Цената на „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД се изменя с 30,66% и става 128,43 лв./MWh при сегашна цена 98,29 лв./MWh.

Това на практика означава, че потребител в София със сметка от 100 лв. за отопление на парно ще заплаща близо 139 лв. през новия отоплителен сезон 2022/2023 г.
Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойния ръст на въглеродните емисии. Тези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна тези два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно – от 45 до над 160 лв./МВч.

През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на обявените от правителството мерки, свързани с намаляването от 1 юли 2022 г. на ДДС за цените на електроенергията, топлинната енергия и природния газ – от 20 на 9%. Предвижданото премахване на акциза също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия.

Предложението на комисията за цени на електроенергията предстои да бъдат разгледано на открито заседание и обществено обсъждане и окончателно приети на 1 юли 2022 г.

КЕВР предлага цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде изменена средно с 3,3%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече