Божков се връща в България след два месеца

1

Васил Божков се връща в Дубай в края на юли или началото на август. Това се говори в приятелския му кръг, но информацията не е тайна за службите, твърди „Филтър“, позовавайки се на два независими източника.

 Хазартният бос не избрал времето на завръщането си случайно. Сега той е разследван по четири дела, има общо 19 обвинена от целия спектър на Наказателния кодекс. Всички са в специализираната прокуратура. На 14 април Народното събрание окончателно я закри с промени в закона за Съдебната власт. Прокуратурата и съдът ще действат три месеца след обнародването на промените в Държавен вестник.

Датата, на която те ще прекратят дейността си, е 27 юли, за да може през това време да се прехвърлят патките. Започналите дела ще продължат по общите съдилища със същите съсед съдебни състави, производства като тези срещу Божков ще бъдат прехвърлени към обикновените прокурори, в случая – Софийска градска прокуратура.

Божков е един от радетелите за закриване на спецпрокуратурата и съда.  Още преди изборите през юли миналата година той заяви, че ще се върне след вота, но не спази обещанието си, защото щеше да попадне в Специализираната прокуратура и съд. Според него тези структури са бухалка и трябва да бъдат премахнати. Доводите му – специализираните прокурори съдържат с години бизнесмени, без да има в сила влязла присъда, както се случи с  олигарсите Ветко Арабаджиев, Миню Стайков, Николай Банев и много други, които вече са подсъдими. Божков замисля да се прибере след закриване на спецправосъдието, защото далеч по-демократичният Софийски съд едва ли ще реши да го задържи под стража за постоянно и ще го пусни с лека мярка за неотклонение.

Освен това в политическите среди, и тези на магистратите усилено си говори, че Божков е в сложна схема с властта, за да стане свидетел на Европейската прокуратура по разследване срещу бившата власт. Вече се знае, че при него са ходили и приближени на определени бизнес кръгове и политически партии, които са му обещавали закрила в дългосрочен план.

 Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова също бяха закопчани след  разпит на Божков по интернет от полицията. Стана ясно още, че Божков е дал показанията си  дистанционно по интернет с предварително зададени въпроси и върнати с имейли отговори. Действие,  което е извън наказателно-процесуалния кодекс.

1 Коментар
  1. Galena казва

    bairak da vi eba debeliq iztochnik kude wi snasq dolnoprobnite si luji iiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!@@@@@@@@@

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече