„Промяната“  и кръгът на Христо Иванов натискът за оставка на Генчовска

0

Външният министър Теодора Генчовска работи в полза на Русия. Това подозират коалиционните партньори от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, а вече усилено се говори, че скоро ще й поискат оставката, „Филтър“,  позовавайки се на информация на източник от дипломатическите среди.

Генчовска е от квотата на „Има такъв народ“, но е сочена за близка на президента Радев, защото преди да стане външен министър, беше част от неговия съвет по отбрана. Президентът и външният министър често са на едно мнение и действат в синхрон за политиката извън страната, включително за Северна Македония и отношенията с Русия. За разлика от конфликтите и разминаванията в позициите с „Продължаваме промяната“ и особено с „Демократична България“. Най-малката партия в коалицията дори поиска Генчовска да изгони руската посланичка Елеонора Митрофанова заради скандалните изказвания,  но тя отказа.

Пестеливата на думи и публични изяви Генчовска рядко общува с народните представители. Тя не е любимка и на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, които също поискаха Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Всички я атакуват с въпроси за намесата на Русия у нас. Така например Ивайло Мирчев от „Да, България“ й  задава въпрос за дипломатите на Русия в България, както и нашите в Москва. Генчовска отговаря лаконично, но цифрите са красноречиви. Русия има 32 акредитирани служители с дипломатически статут, а България там – само седем. Последните години и половина напрежението ескалира покрай серия шпионски скандали. Заради подривна дейност у нас бяха изгонени над 10 души от посолството на Руската Федерация, а Москва отговори със същото.

Генчовска дълго време отказва да отговори на Румен Христов за намерението на Русия да промени предназначението на курорта Камчия, който е собственост на правителството в Москва.

 Там има санитарно-оздравителен комплекс, но от 2019 година се обсъждало да се превърне в културно хуманитарен център, който да се ползва за навлизане на руски интереси в Европа. Тогава депутати  от Руската дума и външният министър Сергей Лавров са поставили въпроса официално. Затова Христов пита Генчовска какъв е юридическия статут и структурата на собствеността на руския комплекс Камчия и дали с това не се застрашава националната сигурност. Външният министър обаче не му отговаря дори след крайния срок.

 Тя мълчи и за полета на руски правителствен самолет над територията на България на 24 април. Тогава е разрешено да премине над София по маршрута Сочи – Белград и обратно Полетът е бил с хуманитарен статут и за него отговаря Министерство на външните работи. Преди това Европа наложи санкции за полети на Русия над държавите, членки на Европейския съюз, които обаче редовно се нарушават.

Генчовска си навлече гнева на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ със заявлението, че правителството и външно министерство имат различни политики, включително за вето на Северна Македония при преговорите за присъединяването и към Европейския съюз. Това е другата причина за натиск от партньорите в коалицията за отстраняването й като проводник на интересите на президента Румен Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече