Удар: Яна Балникова измести Лена Бориславова от сърцето на премиера

0

Съветничката на Кирил Петков Яна Балникова е на път да измести Лена Бориславова като жената, която има най-голямо влияние върху премиера при взимането на важни управленски решения, твърди пред „Филтър“ служител от Министерския съвет.

Говорителката на кабинета Бориславова без съмнение е сред най-приближените на Петков, придружава го на всички важни срещи, дава магистрални интервюта по телевизията и разяснява всички спорни решения на правителството. Причините да отпадне от делегацията, която пътува до Рим по случай 24 май, така и не станаха ясни, но намекват за напрежение в кръга на министър-председателя. Твърди се, че членове на кабинета напоследък роптаят, че Бориславова е на път да се превърне в абсолютен ментор на Кирил Петков. Тъкмо тези среди правили опити да я отстранят от харвардския възпитаник, тъй като в много отношения тя изпълнява ролята на министър-председател в сянка.

В същото време все повече тежала думата на Яна Балникова, която е съветник на Петков.

Тя беше заместник-министър на икономиката в първото служебно правителство на Радев, впоследствие стана депутат от „Продължаваме промяната“, преди да бъде изтеглена като съветник на премиера.

Балникова е завършила екзотичната специалност японистика в Софийския университет и има магистратура по Бизнес администрация в Американски университет в България.

В биографията й е записано че има над 10-годишен опит в аутсорсинг  индустрията, където създава и управлява големия екипи, внедрява програми за оптимизиране на процеси.  През 2018 година тя се присъединява към иновативната биотехнологична фирма „Насекоми“,  основана от Оля Марсенак, съпруга на френския бизнесмен Ксавие Марсеняк.  Фирмата ръководи единствената ферма за насекоми в България и Източна Европа, като целта на отглеждането й е производство на протеини.

Смята се, че покрай работата си с Оля Марсенак в „Насекоми“  Балникова има връзки с важни политически среди във Франция, част от които приближение до Макрон. Неговата роля става все по-важна за Европа. Самият той е сред яростните защитници на тезата, че Северна Македония трябва да бъде допусната за преговори в Европейския съюз. Кирил Петков освен това не крие, че „Продължаваме промяната“ планира да се присъедини към политическата група на либералите в Европа, където влиянието на Франция и конкретно на Макрон е силно. Затова и хора, които могат да подпомогнат за подобно лобиране са особено важни. Сред тях очевидно попада и Яна Балникова, влизайки все по-категорично в ролята на новата му фаворит.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече