Херо Мустафа напуска България, от САЩ я мъмрят за работата й у нас

1

Американският посланик Херо Мустафа замина от България по-рано от очакваната дата 26 септември, когато на практика изтича мандатът й.  Това разкриха за „Филтър“ хора от дипломатическите кръгове, свързани с посолство на САЩ у нас. Американските посланици по света са с тригодишен мандат, който би могъл да бъде увеличен с шест месеца. Но тази възможност нямало да бъде активирана в случая с Херо Мустафа.

 От Вашингтон били обезпокоени от това, че правителството у нас, което е проамериканско, бързо натрупало негативи и хората вече са недоволни  от кабинета на Кирил Петков. Херо Мустафа дори получила директни забележки за работата си в София, защото не успява да наклони обществените нагласи в полза на САЩ.

Дипломат от кариерата, макар и с най-ниската от четирите ранга на външна служба на САЩ (FE-OC),  Херо Мустафа има важна роля в политическите процеси на страната ни през последните близо 3 години.  Интересно е, че във Вашингтон Херо Мустафа е била съветник в администрацията на Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, докато сегашния американски  държавен глава беше вицепрезидент на президента Барак Обама.

Родената през 1973 година в град Ербил, Ирак, Херо Мустафа произхожда от кюрдско семейство, което получава американско убежище през далечната 1976 година. С бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и с  магистърска от „Принстън“, Мустафа е изключително образован и еродиран човек. Говори 9 езика и вече владее сравнително прилично и български. В дипломатическите среди на Вашингтон се смята, че Херо Мустафа ще продължи кариерата си на посланик, а постът й щял да бъде зает от човек, който вече е оглавявал американско посолство на Балканите това в Любляна, Словения.

1 Коментар
  1. Калин казва

    на коментар подсказка „Вишият коментар“, в статията ерОдиран… Вие да не сте байрак на неграмотността?! Не журналисти, а“журналЯ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече