Слави саботирал Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ (Страхува се да не разследват богатството му)

0

От „Има такъв народ“ настоявали спорния Антон Славчев да ръководи Антикорупционната комисия

Една от горещите конфликтни точки между „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“, довели до внезапното оттегляне на четирима министри на Слави Трифонов и разтуряне на четворната коалиция, е свързана с упорития отказ на Дългия да одобри назначаването на Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия КП КОНПИ.

От няколко седмици управляващите от „Продължаваме промяната“ опитват да прокарат в парламента нов антикорупционен закон, който да раздели КП КОНПИ на две и да доведе до смяната на настоящия й шеф Антон Славчев. За да се случат промените обаче, проектозаконът трябва да бъде подкрепен от поне 121 депутати. Всички партии от управляващата коалиция, с изключение на „Има такъв народ“, били съгласни с промените и с назначаването на Бойко Рашков за директор на реформираната КП КОНПИ. За възможността Рашков да оглави комисията, съобщи първо „Уикенд” в предния си брой. Първоначално от правителството отричаха, но в крайна сметка информацията ни излезе вярна.
На извънредната пресконференция след обявлението на Слави за изтегляне на „Има такъв народ“ от управляващата коалиция, премиерът Кирил Петков за първи път официално призна, че именно Бойко Рашков е неговия фаворит за нов шеф на КП КОНПИ. „Обещанията за реформа в Антикорупционната комисия ще се случат!

Бойко Рашков ще бъде начело

на тази организация, за да променим България!“, закани се Кирил Петков. Премиерът обяви, че заради Слави Трифонов и депутатите му, законът за КП КОНПИ се бавел вече 6 месеца. „Не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда…Ето защо няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона. Днес е денят на водораздела”, категоричен беше министър-председателят.
Депутати от „Продължаваме промяната“ потвърдиха пред „Уикенд“, че именно реформата в КП КОНПИ е предизвикала най-сериозното напрежение между Слави Трифонов и тандема Кирил Петков – Асен Василев.
„Слави се оказа много близък до настоящия председател на КП КОНПИ Антон Славчев и не ще и дума да чуе за неговата смяна. За последно предложи Славчев да остане, но да бъде контролиран от борд от четирима човека, излъчени от управляващите партии“, разкрива източник на „Уикенд“ от „Продължаваме промяната“.
Антон Славчев оглави временно КП КОНПИ тази пролет, след като досегашния председател на Атикорупционната комисия Сотир Цацаров подаде оставката си на 1 март.

Антон Славчев е дългогодишен полицай

и служител в ДАНС, а през пролетта на 2018 г. беше избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията по противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито богатство. През 2019 г. Славчев се сдоби с прозвището Тони Балкони, след като се оказа, че е купил от Столична община остъклена тераса от 60 кв.м. в квартал „Хиподрума“ срещу сумата от 40 000 лева при данъчна оценка на имота от 216 000 лв. Сред недоказаните обвинения срещу него са и създадена от него порочна практика в КП КОПНИ да не запорират изцяло имуществото на осъдени или подсъдими бандити, а само части от незаконните богатства.
Според депутати от „Продължаваме промяната“, Слави Трифонов не иска смяната на приближения му Антон Славчев, тъй като с опасява, че Бойко Рашков ще му образува данъчно разследване, след като поеме КП КОНПИ.
„Ако се спазва закона,

Слави вече трябваше да е обект на проверка

от страна на Антикорупционната комисия, тъй като на два пъти не подаде задължителните по закон данъчни декларации при влизането си в 45-ото и 46-ото Народно събрание. В неговия случай следва да се прилага проверка по най-тежкия възможен параграф – Член 108, алинея 6 от Закона за противодействие на корупцията. Според този член агентите на КП КОНПИ имат право да изискват пълна информация от банките и финансовите институции за 10-годишен период, както и да изследват офшорните сметки на проверяваните и на свързаните с тях лица. Да, но подобна проверка срещу Слави Трифонов все още не е образувана“, разкрива пред „Уикенд“ депутат от „Продължаваме промяната“.
Според думите му, Слави Трифонов се боял от разследване на офшорните му фирми и лъсване на някои негови скрити зависимости със знакови бизнесмени, които били прикривани благодарение бездействието на комисията.
През 2019 г., когато регистрира партията си, Слави Трифонов подаде данъчна декларация за имотите си, от която стана ясно, че притежава

апетитни имоти за милиони левове

в село Кладница (къща в тузарския комплекс „Делта хил“) и в баровските софийски квартали „Бояна“ и „Драгалевци“. Трифонов се оказа и собственик на имоти във Варна и в курорта Свети Константин и Елена, който продал през 2014 г. на руската музикална звезда Филип Киркоров. От старата данъчна декларация на Трифонов обаче липсваха банковите му авоари.
От „Има такъв народ“ лансират друга версия защо Слави не иска Бойко Рашков да напусне МВР и да оглави КП КОНПИ. „Трифонов не държи на всяка цена Антон Славчев да остане, но е предубеден спрямо Бойко Рашков. Всъщност, Рашков сам настоява да оглави Антикорупционната комисия, уж за да се справя по-добре с мафията и за да запорира имотите и банковите им сметки. Не трябва да се забравя обаче, че именно КП КОНПИ проверява самия Бойко Рашков и неговите 19 имота. Много по-логично е да се заключи, че Рашков иска да ръководи Антикорупционната комисшя, за да потули данъчната проверка срещу себе си и съпругата му Мария“, коментира пред „Уикенд“ човек от близкото обсръжение на Слави Трифонов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече