Сладко изкушение: 1 млн. лв. за вербуван депутат предлагал Кирил Петков?

0

Слави Трифонов събрал депутатите си с джипове на спешна среща, щял да ги подлага на детектор на лъжата

Депутати от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ са получили предложения да се отцепят от Дългия и да сфомират нова парламентарна група, за да може правителството на Кирил Петков да продължи да управлява. Този упорит слух се разнесе в политическите среди в сряда следобед, малко след като Слави Трифонов обяви, че оттегля министрите си от четворната коалиция.

Според запознати, от „Продължаваме промяната“ работили на тихия фронт с пазаруването на депутати от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ още от средата на месец април, тъй като Кирил Петков и Асен Василев предусещали, че Слави Трифонов е непредвидим партньор и се готви да напусне управляващата коалиция.


Твърди се, че от „Продължаваме промяната“ са съумели да напазаруват между шест и десет от 25-те депутати на Слави Трифонов, като на всеки от отцепниците са обещани по 1 милион лева. Преговорите по вербовката на народни избраници били водени от депутата Настимир Ананиев.
Заради съмненията за пробив в парламентарната група на „Продължаваме промяната“, в сряда вечерта Слави Трифонов привикал на спешна среща всички народни избраници от „Има такъв народ“, като изпратил джипове с охранители, които да докарат депутатите при него. Неофициално се мълви, че Трифонов настоял всички от партията му да се подложат на детектор на лъжата, за да бъдат разсеяни съмненията, че някои са се продали срещу 1 милион лева. Повечето обаче отказали категорично да бъдат качени на полиграф.


Съмненията, че „Продължаваме промяната“ отдавна са съумели да корумпират и вербуват хората на Слави избухнаха на пресконфепенцията на Кирил Петков и Асен Василев след обявлението на Дългия, че излиза от властта. Минути по-късно Петков призна, че ще разчита на част от депутатите от „Има такъв народ“ и че предпочита да има правителство на малцинството пред алтернативата постоянно да му бъдат извивани ръцете.


„Вярвам, че в „Има такъв народ“ има хора, които също са срещу корупцията. Вярвам, че има потенциал в депутатите на Слави да подкрепят това правителство“, обяви Кирил Петков. Очаква се в следващите дни част от депутатите на Слави Трифонов да се оттеглят от „Има такъв народ“ и да създадат собствена парламентарна група, която да подкрепя правителството.
Късно в сряда вечерта популярния сайт Lupa.bg съобщи имената на депутати от „Има такъв народ”, с които са водени преговори да се отцепят. Медиата посочи като възможни ренегати Иво Атанасов, Георги Георгиев, Снежина Траянска, Светлин Стоянов и Момчил Иванов.
Звездата на Иво Атанасов изгря в ИТН още миналата година, след като бе лансиран за правосъден министър от неслучилото се правителство на философа Пламен Николов. Според запознати, възможно е той да бъде предложен дори за нов регионален министър. Не е изключено обаче ключовото ведомство, което стана ябълката на раздора в коалицията и причината ПП да се скара окончателно със Слави заради над 3 милиарда лева за пътищата, да бъде оглавено от топ експерта на Слави в ресора – Георги Георгиев.  Компания на двамата в отцепническата група ще прави и Снежана Траянска – опитна счетоводителка и кюстендилска лидерка на ИТН, като по наши данни на нея е връчена задача да проследи евентуално отклонени парични потоци от държавата, заделени за някое от четирите ведомства в ръцете на Слави от началото на мандата досега.


В кюпа е и русенецът Светлин Стоянов. Бившият шеф на комисията за контрол на службите и прилагането на „бръмбари” в парламента е сред най-тихите депутати на Слави, но сочен за изключитело дързък и непримирим с някои от политиките на опекуните, определени от Трифонов за групата – Тошко Йорданов и Виктория Василева. Депутатът на Слави от Велико Търново Момчил Иванов също се присъединява към новия екип, твърди източникът на Lupa.bg. Иванов също бе опитно зайче на Слави за правосъден министър, но сам се оттегли.
За всеки случай от „Продължаваме промяната“ си осигурили услугите и на двама депутати от „Възраждане“, които просто нямало да се явяват в пленарна зала.


Още преди 2 месеца лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че от „Продължаваме промяната“ опитват да подкупват депутати и че имало оферти към членове на партията му. След вчерашното обявление на Слави, че напуска властта, Костя Копейкин отново каза, че имало опити групата на „Възраждане“ да бъде пробита.


До редакционното приключване на броя от „Има такъв народ“ запазиха мълчание по темата с пробив на техни депутати срещу сумата от 1 млн. лв. на калпак. Това обаче не е първия скандал с опит депутати от партията на Слави Трифонов да бъдат купени. Преди малко повече от година зам.-шефът на „Има накъв народ“ Тошко Йорданов обяви, че зам.-председателката на 45-ото Народно събрание Татяна Дончева е предложила подкуп от 500 000 лева на депутат от групата им и това можело да се докаже чрез аудиозапис. Впоследствие стана известно, че имало среща между Дончева и Радостин Василев, провела се в адвокатската кантора на настоящия спортен министър. На срещата Татяна Дончева написала на лист „500 к“, докато убеждавала Василев да напусне парламентарната група на „Има такъв народ“. Дончева отрече да е предлагала подкуп на Радостин Василев и се закани да съди него и Тошко Йорданов, во в крайна сметка аферата заглъхна, без да бъде разследвана от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече