Деси Радева харчи 12 хиляди лв. държавни пари по Пътя на душите

0

Пазим я от НСО, защото има заплахи срещу нея, обявиха от службата за охрана

Само една раница от излизането от дома ви. И много вяра в душата. Това е нужно за всеки пилигрим, избрал да мине така нареченият Път на душите или поклонническия маршрут до Сантяго де Компостела. На такова духовно пътешествие се отправи на 1 юни съпругата на президента Десислава Радева, но придружена от лимузина и гард от НСО и в компанията на приятелка, а не от раница, писа Уикенд.

Първата дама от години мечтаела да се отдаде на поклоннически туризъм по най-религиозния маршрут на планетата, като още през 2020 г. Радева показа открит интерес именно към 5-седмичния преход до катедралата „Свети Яков” в Галисия, Испания. Самият път е около 800 километра, които се извървяват пеш от поклонници, вървели по този път от хилядолетия.
Свещеният път може да се мине пеша, с велосипед или на кон. „Ел камино” е успешно преминат, ако са изминати 100 километра пеша или 200 километра с велосипед или на кон. Маршрутът към олтара на „Свети Яков” не е само един, а пътят „ел камино” е мрежа от трасета, които поклонниците избират да преминат с обща дължина 1500 км.


След като стигнала отправната точка за пешия маршрут – Франция, Радева се наложило да спази изискванията на пилигримството и да изостави лимузината, но задържала охраната от НСО. Въпреки че президентшата отива на държавни разноски, от администрацията на президента отказват да коментират воаяжа с духовна насоченост с мотива, че това не е част от работата на президентската администрация. От НСО обаче поясниха, че няма как с Радева да няма придружаващ охранител – за първата дама има сведения още от 2017 г., че тя е застрашено лице и въпреки че по закон няма право на охрана, заради заплахите Радева се ползва с гардове от службата.


Сумата, която данъкоплатците ще дадат за духовното просветление на съпругата на Радев е между 10 000 и 12 000 лева, научи „Уикенд”. Толкова излиза целият маршрут по пътя през Франция, ако пилигримът наеме една агенция с включени хотелско настаняване и превоз на багаж, без да се таксуват самолетни билети и транспорт до началната точка преди пешия поход.
Френският маршрут започва в град Сен-Жан Пиер дьо Пор, близо до Биариц, в Пиренеите, пресича планината и навлиза в Испания. Дълъг е 800 км и обикновено се изминава за около 5 седмици – около 20-25 км на ден. Той не е най-старият маршрут, но е най-популярен, вероятно защото е възпяван във филми като „Пътят“ с Мартин Шийн и „Поклонението“ на Пауло Коелю, а живописните гледки са предпочитани от поклонниците.


Радева не е първата дама на държавно политическо ниво, която сама решава да стане поклонник – бившият депутат и евродепутат Антония Първанова още през 2018 г. мина по Пътя на душите, като събираше печати от всички места, през които премина в специален паспорт на пилигрима. С такъв се е сдобила и Радева, която вече е започнала пешия преход с приятелката си и охраната. За да се влее изцяло в атмосферата на поклонничеството, Десислава Радева ще трябва да преглътне звездния си статут на президентска съпруга и да дели спалня и баня с други пилигрими в хостелите по пътя. Друга опция за пренощуване на пилигримите са така наречените „алберго” – хотели-общежития от страните на пътя, които предлагат общи кухни, перални и двуетажни легла и са специално за поклонниците, като са далеч по-евтини от хостелите.


За пръв път в историята на България съпруга на президент решава да тръгне по пътя на духовното извисяване, а трудното премеждие било планувано от години. Първата дама решила категорично да пътува до Сантяго де Компостела, понасяйки всички несгоди на летните горещини и възможната липса на места в хостелите, след като преживяла живота си на лента. Това се случва след мозъчната й операция в столичната болница „Св. Иван Рилски”, където през април миналата година тя бе приета по спешност с аневризми в мозъка. Спасена по чудо, а и прекарала тежък коронавирус преди това, съпругата на държавния глава напълно преосмислила житейското си кредо. Сложи край на хапливите забележки, злостните подмятания по адрес на политически опоненти, а решението й да мине по поклонническия ел камино се затвърдило окончателно, щом прескочила трапа.


Предвид, че пътуване „по правилата” – само пеша до катедралата, трае над пет седмици, се очаква Радева да приключи пилигримството си и да получи опрощение на греховете си в Сантяго в началото на юли месец. Забележително е и че първата дама ще стигне до катедралата „Свети Яков” в така наречената Свещена година за поклонниците. Тя бе удължена от 2021 г. лично от папа Франциск и през 2022 г. заради епидемията от коронавирус.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече