Очаквано: Падна главата на Никола Минчев

0

Д епутатите приеха предложението на ИТН за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Гласуването мина с гласовете на „Има такъв народ“, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Коалиционните партньори БСП и Демократична България категорично заявиха подкрепата си за Никола Минчев.

Камъкът на раздора отново се оказа Северна Македония и заради вчерашното обсъждане на темата. Никола Минчев отказа искането на ИТН за закрито заседание, за да се „покажат доказателствата за национално предателство от страна на премиера Кирил Петков“. В проекта за предсрочното освобождаване на Никола Минчев от поста председател на парламента вносителите посочват още като мотив и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждане на ефективен парламентарен контрол.

Министър-председателят отмени планувано посещение в Азербайджан, за да присъства на гласуването и да подкрепи шефа на парламента Никола Минчев. В залата Има такъв народ бяха обвинени, че са в коалиция с опозицията- ГЕРБ и ДПС. Но депутатите на Слави ясно напомниха, че предложението за премахване на шефа на НС е тяхно. Самият Минчев беше аплодиран на крака от колегите си от групата на ПП и от представителите на кабинета, докато заемаше мястото си зад депутатската банка в залата.

Така генералната репетиция за свалянето на властта мина. Очаква се другата седмица да бъде гласуван вот на недоверие, който беше внесен от ГЕРБ-СДС. ДПС и „Възраждане“ вече казаха, че ще бъде подкрепен от тях. Гласовете на Има такъв народ обаче все още са под въпрос, за да мине трябва да гласуват 121 депутата, а общо с гласовете заедно с ИТН са 126. 

Преди гласуването Минчев заяви, че „истинското основание да се иска моята оставка е същото, за което иска се иска вот на недоворие – нова мнозинство в парламента“ и допълни: „Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече