Синът на Тошко Йорданов стана комисионер на турски болници

0

Обещанията на „Има такъв народ” да реформират здравеопазването са забравени в името на бизнеса

За незабавна и радикална реформа в здравеопазването, така че на пациента да не се гледа като на „торба с пари”, а фокусът да пада върху качеството на медицинските услуги се обявиха от „Има такъв народ” при подписване на коалиционното споразумение миналия декември. Хората на Слави се заклеха, че това е един от основните им приоритети за да участват в правителството. За седемте месеца на кабинета, подобни реформи така и не се случиха.

Не се е и чуло обаче ИТН да се оплакват от задълбочаващият се хаос в здравеопазването. Подобно разминаване между думи и дела са нещо нормално за българските политици, а обичайната причина – финансови интереси зад създадения и подържан хаос. Дали на това се дължи и инертността на „Има такъв народ” можем да гадаем, но е факт, че отделни партийни представители се възползват от ниското ниво на здравни услуги в България. И то не кой да е, а зам.-председателя Тошко Йорданов, показа проверка на „Уикенд”.
За да бие на очи, схемата се реализира от сина на Тошко  – 24 годишния Сибил, който е прочут предимно с купоните си в най-елитните столични заведения и любовта към скъпи коли. До мента за Сибил не е известно да има опит в здравната сфера, но това не му пречи да се захване с медицински туризъм чрез фирмата си „Ай Ес Джи Медикъл”. Съдружник там му е неговият приятел и връстник Иван Клисурски. За Клисурски е известно, че все още учи медицина и все пак има поглед по темата. Липсата на диплома не му пречи да търка депутатските банки в парламента, без до момента да се е изказвал или внесъл законопроект. Основна заслуга за набутването му има познанството със Сибил и дарение от баща му, твърдят запознати. Както „Уикенд” вече писа, родителят на Иван Клисурски е бивш полицай, разкаран от МВР заради обвинения в рекет и финансови афери.
Наследникът на Тошко Йорданов и приятелят му от детинство Иван предлагат посредничество при лечение в турски болници. Срещу солидно заплащане се организира подаване на документи, превоз до южната ни съседка и настаняване. Според рекламата, основните причини за търсенето на услугата медицински туризъм са липсата на добри болници в България, бързината на обслужване тук и по-ниската цена на медицинските интервенции. Все неща, които „Има такъв народ” обещаха да подобрят незабавно с влизането си в управлението.
Любопитно е, че агенцията на Сибил започва да набира клиенти по времето, когато се съставя правителството на четворната коалиция. До тогава лечението в Турция се уреждаше чрез представители на елитните болници, които поддържаха свой офис в София. Съответно, нуждата от други посредници е нулева, обясняват запознати. Освен, ако не са помолени да освободят място на друг комисионер, близък до актуалните управляващи. Дали след оттеглянето на ИТН от коалицията, бизнесът ще продължи, предстои да разберем. Лекари с опит по темата коментираха, че шансът агенцията на Сибил да измести представителите на турските болници в България е малък.
Излизането на „Има такъв народ” от управлението ще сложи прът и в друг от бизнесите на Сибил, прогнозират политици. Покрай съставянето на правителството, наследникът на Тошко Йорданов регистрира консултантска фирма, която предлага услугите си на чужди инвеститори. Твърди се, че през годините подобни услуги са се превърнали в легално прикритие на корупцията. Всеки чужденец, искащ да първи бизнес у нас, е съветван да си наеме правилния консултант, който да му съдейства при контактите с властите.  Обичайно тези съветници не се рекламират открито. Собствениците са роднини или приятели на хора с високи позиции във властта, които срещу правилния стимул могат да решат всеки проблем. Така формално не се плащат подкупи, а хонорар за услугата и всичко привидно е законно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече