Депутатката от „Възраждане“ Елена Гунчева „контузена“ от МВР?

0

Хора на Бойко Рашков принудили адвокатката да не се явява в парламента за вота на недоверие

Депутатката от „Възраждане“ Елена Гунчева, която часове преди вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков обяви от Фейсбук профила си, че няма да участва в гласуването заради скъсан менискус на десния си крак, е била притискана от МВР да не се явява в Народното събрание. Този упорит слух се понесе в кулоарите на парламента малко след падането на правителството на Кирил Петков, още повече, че бламирания премиер лично я посочи като минала в техния отбор пред журналисти.

Въпреки отсъствието на контузената Елена Гунчева, вотът на недоверие срещу правителството мина, след като за падането на кабинета „Петков“ гласуваха 123-ма депутати, включително и един от ДПС. „За“ оставането на правителството гласуваха 116 души, сред които бяха и отцепилите се 7 депутати от „Има накъв народ“. Вода в мелницата на слуха, че Елена Гунчева е била

принудена да не идва в парламента

с надеждата, че без нейния глас и с помощта на други отцепници от опозицията правителството на Кирил Петков ще оцелее, наля публикуания от самата нея болничен лист, издаден от лечебно заведение в Пловдив на 31 май. Според документа, болничния на Елена Гунчева е изтекъл още преди седмица – на 13 юни.


„За да не се спекулира със ситуацията, уточнявам: в болнични съм от 31 май. Почти не мога да вървя и коляното много ме боли, за съжаление досега лечението не подобри положението. Още доста време ще съм в болнични. Убедена съм, че вотът на недоверие днес ще успее и пожелавам успех на колегите“, написа депутатката от „Възраждане“.


Малко след нейното изявление, лидерът на проруската партия Костадин Костадинов обяви, че е изтеглил симпатизантите на „Възраждане“ от антиправителствения протест. Това накара мнозина да заподозрат, че и други депутати от партията на Костя Копейкин ще подкрепят под една или друга форма правителството – нещо, което в крайна сметка не се случи.
Според политическата мълва, Елена Гунчева е била притисната от приближени до МВР шефа Бойко Рашков да не се явява в Народното събрание за вота на недоверие срещу обещание да не й бъде търсена наказателна

отговорност за бомбените заплахи,

които тя отправи срещу Министерски съвет и срещу посланика на Америка в България Херо Мустафа. Припомняме, че на 18 март депутатката от „Възраждане“ написа във Фейсбук профила си, че Русия разполага с високоточни оръжия, с които „точно може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна. В поста си Гунчева написа и че може да предостави точния адрес на посланик Херо Мустафа на Москва.
Заплахите на Елена Гунчева скадализираха редица европейски посланици, които излязоха с обща декларация срещу призивите й за насилие. Дни по-късно прокуратурата обяви, че може да повдигне

обвинение срещу Елена Гунчева

за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98). Въпросният член казва, че който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 г. Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против републиката.


Дело срещу Елена Гунчева обаче все още не е образувано, показа проверка на „Уикенд“. Депутатката от „Възраждане“ дори не е била разпитвана от МВР и прокуратурата за обяснение. Това кара мнозина симпатизанти на националистическата партия да се съмняват, че Гунчева е била притисната да не се явява в Народното събрание за вота на недоверие срещу поет ангажимент да не й бъдат повдигани обвинения.
„Елена Гунчева трудно може да бъде купена, но пък е факт, че след като беше изправена пред угрозата да бъде съдена по член 98 от Наказателния кодекс, активността й като опозиционен депутат рязко спихна“, коментират поведението на депутатката от „Възраждане“ в кулоарите на парламента.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече