Замесена в афера за милиони се гласи за поста на Кошлуков (Слави иска скандална юристка за шеф на БНТ)

0

Ирина Величкова – една от кандидатите за поста генерален директор на БНТ, изглежда като аутсайдер в конкурса на СЕМ, а всъщност има солидна подкрепа зад себе си. Госпожата никога не е била журналистка в буквалния смисъл на професията, но като нищо може да се намърда в шефския кабинет на Емил Кошлуков. Тя е фаворитката на Слави Трифонов и „Има такъв народ” и за нея лобира ударно началникът на парламентарната група на партията, научи „Уикенд” от няколко свои източника от политическите и медийните среди.

Хаджи Тошко Йорданов се среща всеки ден с членове на медийния регулатор, за да ги агитира да гласуват за Ирина. Ямболията, който е председател на Комисията по култура и медии в НС, дори не молел, а направо заповядвал.


Работещите на „Сан Стефано” 29 ще изпаднат в пълен потрес, ако Величкова им бъде спусната за техен директор. Тв тружениците добре помнят, че в началото на века дамата бе пряко замесена в афера за милиони, целяща да пренасочи всички приходи от реклама на БНТ към близка до тиранина Путин руска компания. По онова Ирина беше юрисконсулт на най-авторитетната ни обществена медия и като такава отговаряше за изготвянето на скандалния договор.
„Видео интернешънъл” си беше мафиотска фирма, която се опитваше да открадне цялата реклама на БНТ. Преди да подпише контракта с руснаците, тогавашният генерален директор Кирил Гочев е поискал становище от правния отдел, в който главен юрисконсулт е била Величкова. Практиката е такава, че юристите на телевизията участват и в подготвянето на договорите, които ръководството сключва. Ирина Величкова е била два пъти юрисконсулт в БНТ – в периодите 1994-1995 г. и от 1999-а до 2004-а, когато избухва скандалът с „Видео интернешънъл”. Покойният вече Кирил Гоцев е човекът, сложил подписа си, но далаверата де факто е направена от дамата, която днес се е кандидатирала за шеф на обществената ни телевизия. Това, че дръзна да участва в конкурса за генерален директор, след всичко което е сторила на БНТ, означава само едно – че госпожата разчита на солиден гръб”, коментират възмутени тв журналисти.


„Видео интернешънъл“ е най-големият рекламен холдинг в Русия. Към началото на 2004 г. фирмата държи 70% от продажбите на рекламно време в руските медии. Оборотът й за предната година е около 1 милиард долара годишно. Основател на компанията е Михаил Лесин – влиятелен бизнесмен с огромен принос за възкачването на Путин на власт. Прякорът му е Булдозера, защото не се спирал пред нищо и постоянно и яростно атакувал опозицията. Преди тайнствената му смърт през 2015-а му се носи славата на пропагандист №1.


Когато Кирил Гоцев сключва скандалния договор с „Видео интернешънъл” на 28 януари 2004 г., Лесин е министър на печата и комуникациите. Той вече формално няма връзка с рекламния холдинг, но се предполага, че е подготвил сделката чрез политическите си контакти в България. Не е изключено дори негови доверени хора да се диктували на юрисконсултката Ирина Величкова какви клаузи да включи в контракта, с който БНТ прехвърля за години напред ексклузивното право за продажба на рекламното си време.


„Видео интернешънъл” прави опити да стъпи на българския пазар още през 2002 г., но тогава все още липсват условия за това. Шансът да бъде сложена ръка върху рекламните приходи на БНТ се появява едва две години по-късно.


Седмица преди подписването на договора, малцина у нас подозират, каква корупционна афера се пече. На 21 януари 2004 г. генералният директор на БНТ заминава на посещение в Москва – уж за разговор с шефа на „Мосфилм“ Карен Шахназаров. Няколко часа след пристигането на Кирил Гоцев в руската столица обаче местния вестник „Коммерсант“ разкрива истинската причина за визитата. Телевизионният началник отрича изнесената в публикацията информация, че е имал срещи с хора на „Видео интернешънъл”. „Не се интересувам от това”, заявява тв босът, а след 7 дни опровергава думите си с подпис под контракта.


Гоцев сключва договора с руснаците зад гърба на Управителния съвет на БНТ. Новината за грандиозната сделка за милиони е съобщена още същия ден от руския посланик Владимир Титов. Оповестяването става на откриването на българския клон на „Видео интернешънъл”, на което сияе и Михаил Лесин. Шефът на обществената ни телевизия не присъства на събитието, защото след като е подписал контракта, веднага е излязъл в отпуск по болест.


„С голямо въодушевление се говори, че договорът е утвърден с намесата на руския министър на печата. Самата намеса на фигура от правителството вече създава политически контекст на сделката. Да не говорим, че се сблъскват два модела. Ние непрекъснато търсим европейския модел, който да извади медийната регулация от връзките с властта, а изведнъж през съвсем друг вход – през Русия, влиза обратният модел – азиатският, където изпълнителната власт пряко контролира медиите. На чисто моделно ниво това е конфликт. Сделката е много мрачна”, притеснен е по него време членът на СЕМ доц. Гого Лозанов. От инвазията у нас на алчните за лесни печалби московци не е във възторг и тогавашният шеф на Би Ти Ви. „Пазарът не приветства „Видео интернешънъл” и аз не съветвам руснаците да идват тук”, коментира Албърт Парсънс.
Подготвената от Ирина Величкова и сключена от Кирил Гоцев сделка е за изключително представителство в търговията с реклама, затова е трябвало да мине и през Управителния съвет на БНТ – нещо, което не е сторено. Според клаузите през първата година „Видео интернешънъл” ще увеличи с 15 процента приходите от рекламно време на телевизията, но пък от „Сан Стефано” 29 трябва да й платят комисионна в размер на 21 процента от нетните постъпления. Елементарните сметки показват, че така в бюджета на медията са щели да влязат по-малко пари, отколкото преди – когато ги е нямало руснаците.


Неустойката, която българската страна трябва да изръси при предсрочно прекратяване на договора е огромна – цели 3 милиона лева. Слава богу, чак до такива големи загуби за националната телевизия не се стига.


„Контрактът е незаконен, защото не е утвърден от Управителния съвет, а това е задължително при интерес над 50 хил. лева”, категоричен е тогавашният член на УС на БНТ Иван Такев. Започва проверка на СЕМ, Сметната палата, Прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Депутатите в Народното събрание са много ядосани след натвореното от Кирил Гоцев, а Йордан Соколов от ОДС директно заявява, че договорът с „Видео интернешънъл” е резултат от корупционната среда в националната ни телевизия. Парламентарната антикорупционна комисия гласува с 14 „за” и 1 „въздържал се” решение, според което контрактът съдържа неизгодни клаузи за БНТ.


Абсурдът става още по-пълен, когато се разбира, че седмица преди да сключи скандалната сделка с близката до Путин рекламна компания, Кирил Гоцев е подписал договор и с друга фирма за ексклузивно представителство при продажбата на рекламно време. За да оправдае това свое действие, той заявява, че действал под принуда и заплаха. Дори не знаел с кого подписва, защото на първата и последната страница от контракта имало непопълнени бели полета.
В средата на февруари 2004 г. Сметната палата излиза със становище, че договорът с „Видео интернешънъл” създава рискове за бюджета на БНТ и че не е влязъл в сила, защото не е утвърден от Управителния съвет. На 12 март пък прокуратурата съобщава, че е повдигнала обвинение на Кирил Гоцев за „сключване на неизгодна сделка, от която са произлезли значителни вреди за представляваното от него учреждение”. На афериста е наложена гаранция от 5000 лева, които той първоначално твърди, че няма откъде да намери.


На 16 март 2004 г. – точно 55 дни след тайнствената си февруарска визита в Москва, Кирил Гоцев е уволнен от СЕМ като генерален директор на БНТ. Причината за отстраняването му е контрактът с „Видео интернешънъл”, но формално е изтъкнат друг повод – отказано право на отговор на фирма „Каолин” в няколко предавания на телевизията. „Медийният регулатор е нямал правомощия по закон да разжалва скандалния директор заради сключен договор, затова е намерен друг начин за свалянето му от длъжност. Истината е, че именно сделката с руснаците изяде главата на Гоцев”, коментира пред „Уикенд” дългогодишен кадър на „Сан Стефано” 29. И припомни, че настоящата кандидатка за началническия пост в БНТ Ирина Величкова е викана навремето на изслушване в сградата на Народното събрание, за да бъде разпитвана за грандиозната афера с московския рекламен холдинг и клаузите по гешефта.


През 2005 г. „Видео интернешънъл“ внася иск срещу БНТ за обезщетение в размер на 1 069 000 лева. 3 години по-късно делото окончателно е решено от ВКС. Искането на руснаците е отхвърлено като неоснователно, защото не могли да докажат, че са похарчили въпросния милион в изпълнение на договора си.


След напускането на БНТ Ирина Величкова работила в правния отдел на БНР. В момента пък е юрисконсулт в Държавен музикален и балетен център.


Първоначално се смяташе, че директор на националната медиа ще стане Камен Воденичаров, който бе написал подробна концепция и имаше всички шансове да спечели вота на членовете на СЕМ. Буквално ден преди крайния срок за подаване на документите обаче той се отказа, като изтъкна „лични мотиви”. Няколко седмици по-късно решението му намира логично обяснение – явно е бил предварително информиран, че ИТН ще напусне управляващата коалиция.
След внезапното оттегляне на Камен Воденичаров, изгря звездата на Венелин Петков. Той все така си остава един от фаворитите, но сега се оказва, че в състезанието все повече скорост набира Ирина Величкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече