Радев грозно отсвири ПП и БСП, няма да има консултации с тях

0

Президентът Румен Радев се разгневи на „Продължаваме промяната” и БСП, след като не се явиха на редовните консултации за съставяне на нов кабинет и направи необичаен ход – приключи преговорите без тях. Той така и не даде нова дата на двете партии за среща на „Дондуков”2.

Днес, на финала на разговорите с последната политическа формация „Възраждане”, Радев недвусмислено заяви: „Консултациите приключиха. Предстои връчването на мандат”, с което даде да се разбере, че няма намерение да разтяга консултациите след обявения от него срок.

„Радев явно е ядосан и демонстрира, че няма да позволи на политическите играчи да диктуват темпото. Те го бойкотираха с неявявеното си, той пък отказва да ги приеме след срока, който вече е поставил. Отношенията са на точка на замръзване”, коментираха политици.

ПП не се появиха на „Дондуков”2 вчера – като първа политическа сила те бяха поканени първи на преговорите с президента, но не се явиха, като пост фактум се оправдаха с разглеждането на бюджета в парламента. Властта в оставка обяви, че първо трябва да разговарят с политическите си партньори и поискаха нова дата от Радев, след вторник. Явно обаче президентът отряза молбата им.

Изненадващо, БСП, които винаги са призовавали за диалог и уважение към институциите, също не се появиха на консултациите, като също изтъкнаха приоритета бюджет. Мнозина обаче са наясно, че вледенените отношения между Корнелия Нинова и Румен Радев са доста по-реална причина соцлидерката да не иска да застава очи в очи с бившия си съратник.

От друга страна, президентът няма и време за разговори с политическите партии днес или утре, защото заминава за Мадрид, където ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО. Форумът е изключително важен, защото ще се приеме нова стратегическа концепция, по която ще действа отбранителният съюз.             

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече