Кирчо отхвърля руския ултиматум, предлага Кокорчо за премиер

0

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви ,че няма да промени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Той обяви още, че е предложил премиер да бъде Асен Василев, на когото има „безпрекословно доверие“.

„Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд“, каза Петков.

Подкрепа за изгонването изрази Бойко Борисов, докато Корнелия Нинова поиска оставки заради начина, по който е изработено решението.

Премиерът в оставка посочи, че България е на исторически вододел и че за 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи.

„Във вчерашния ден аз предложих следващия министър-председател на България да се казва Асен Василев – човек, на който имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор с него, с всички членове на „Продължаваме промяната“, с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата до края“, каза премиерът в оставка.

По повод преговорите за ново правителство Петков отбеляза различията с БСП по международни въпроси, но по думите му нищо не може да е по важно от просперитета на България. Той начерта програма за управление за следващите 6 месеца.

„Ние трябва да променим закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави Антикорупционната комисия.

Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия.

Ние трябва да сменим всички регулатори, които имат изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани.

Да приемем 22-ата законопроекта, така че да вървим по пътя за усвояването на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие.

Ние трябва да довършим енергийната диверсификация.

Всички тези неща трябва да се случат в следващите 6 месеца.“

Петков заяви, че няма да се допусне България да вземе грешната посока 

„Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече