Олигархът Бобоков опитал да спаси от изгонване руски консул

0

Христо Иванов отказал да се застъпи за консула в Русе Андрей Громов

Олигархът от Русе Пламен Бобоков се е опитал неуспешно да лобира пред българските власти в полза на консула на Русия в Русе Андрей Громов, научи „Уикенд“ от сигурен свой източник. Някогашният актьор Громов, който бе назначен през януари 2018 г. от руския външен министър Сергей Лавров за генерален консул в Русе, попадна в списъка от 70 руски дипломати, които трябва да напуснат България тази неделя.

Че Андрей Громов ще бъде изгонен от България заедно с всички служители от консулството на Русия в крайдунавския град се е знаело още преди около месец, твъди източникът ни. Според думите му, Громов минава за близък до русенските олигарси Пламен и Атанас Бобокови, с които дори разработвал съвместен културен проект.


В опит да спаси руснака от експулсиране, Пламен Бобоков е провел няколко срещи с външния министър Теодора Генчовска, която обаче му казала, че това решение не зависи от нея, а от премиера Кирил Петков. Но тъй като Бобоков нямал пряк достъп до министър-председателят, опитал да се разбере с лидера на „Демократична България“ Христо Иванов страната ни да не гони руския консул в Русе.
Преди 2 седмици Христо Иванов беше заснет от папарак на таблоида „България днес” да се качва

в джипа на Бобоков пред Народното събрание,

докато в парламента течеше обсъждане за актуализацията на бюджета.
След като срещата между Бобоков и Христо Иванов в джипа на олигарха стана медийно достояние, лидерът на „Демократична България“ обясни, че се е срещнал с подсъдимия за внос и заравяне на опасни боклуци в бълтарската почва бизнесмен във връзка с негов културен проект.
„Г-н Бобоков има някакъв проект в Русе за възстановяването на една историческа сграда. Наши депутати в общинската листа са коментирали това нещо и той потърси възможности за някаква подкрепа от наша страна да се завърши този проект. Просто нямаше къде другаде да се видим. Видяхме се по този начин за 10 минути. Просто да му кажа, че абсолютно не мога съм полезен, за съжаление – сградата е много красива“, оправда се Христо Иванов.
Запознати твърдят, че Пламен Бобоков действително е занимавал Христо Иванов с реализацията на културен проект, но основната цел на срещата му е била да внуши на политика, че руския консул Андрей Громов е „читав човек“, който се занимавал основно с културни проекти, а не с шпионска дейност. Бобоков твърдял, че

Громов помагал на украинските бежанци

в България, но така и не успял да убеди Христо Иванов, че консула трябва да остане в страната.
Любопитен детайл е, че Пламен Бобоков е почетен консул на Украйна за областите Разград, Силистра, Велико Търново и Русе от 2008 г. насам, а през 2016 г. бе удостоен с Нагръден знак за доблестна служба по повод 25-та годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между Украйна и Република България.
Братя Бобокови развиват и огромен бизнес в Украйна. През 2013 г. те купиха завод за преработка на нефтени продукти и утилизация на опасни отпадъци в черноморски град Николаев съвместно с оръжейния бос Петър Манджуков. Фабриката е част от групата „Приста Рисайклинг“ и е разположена върху терен от почти 2 хектара в покрайнините на град Николаев. В завода Бобокови и съдружникът им Петър Манджуков са инвестирали над 20 милиона долара. Заводът не работи от началото на месец март т. г., когато Русия нападна Украйна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече