Микроинсулт спрял Ива Митева за мястото на Никола Минчев

0

Депутатката на Слави се паникьосала от протеста пред Народното събрание, челюстта й се парализирала

Внезапен здравословен проблем, споходил от напрежение Ива Митева от „Има такъв народ“ е осуетил избирането й за председател на 47-ото Народно събрание на мястото на сваления от опозицията парламентарен шеф Никола Минчев, научи „Уикенд“. На 16 юни Минчев бе принуден да подаде оставка, след като 125 депутати гласуваха „за“ свалянето му от поста, а седмица по-късно кабинетът „Кирил Петков“ падна след гласуван вот на недоверие.

Свалянето на Никола Минчев като председател на Народното събрание с гласовете на ДПС, „Има такъв народ“, ГЕРБ и „Възраждане“ предизвика огромен протест пред парламента, който, оказва се, е въздействал критично върху психиката и здравето на Ива Митева, разкрива пред „Уикенд“ неин съпартиец. Според думите му, в четвъртък вечерта на 16 юни, юристката от Разград е

получила парализа на челюстта –

прединсултно състояние, вследствие на бурните политически събития.
„Митева се сблъска челно с агресията на „умните и красиви“ протестиращи в защита на Никола Минчев и не можа да понесе обвиненията, че е част от задкулисна договорка с ДПС и с ГЕРБ. Късно вечерта след оставката на Минчев, тя е посетила болница „Софиямед“, след като е била в прединсултно състояние – с почти напълно парализирана челюст и част от лицевите мускули. Въпреки, че й е било препоръчано да остане в болницата поне за ден-два под наблюдение, тя е отказала да го направи“, разкрива депутат от „Има такъв народ“.
На следващия ден, 17 юни, когато бе планиран изборът за нов председател на 47-ото Народно събрание, Ива Митева оттегли кандидатурата си за наследник на Никола Минчев като парламентарен шеф. По-рано

избирането й беше смятано за сигурно,

след като представители на всички партии без „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП бяха дали изявления, че ще гласуват за нея.
„Няма да бъда кандидат за председател на парламента на този етап, до момента, в който не се успокои обстановката. Смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент и аз не знам кой колега би се нагърбил с тази работа…Никой няма да иска да е в това положение и да бъде унижаван всеки ден“, обяви пред журналисти Ива Митева ден след свалянето на Никола Минчев. Юристката от Разград се оплака, че й се оказва психологически натиск и дори обвини Кирил Петков в

умишлено насъскване на тълпата

срещу „Има такъв народ“.
„В деня след падането на Никола Минчев, Ива Митева проведе няколко телефонни разговора със Слави Трифонов, който се опита да я убеди, че трябва да се кандидатира за председател на Народното събрание. Тя обаче беше категорична, че не може да поеме поста при такава обстановка. Истината е, че Ива се паникьоса от протестите в защита на правителството и не искаше тя да председателства Народното събрание, което ще свали от власт кабинета на Кирил Петков“, твърди източникът ни от партията на Слави.
Преди да се стигне да свалянето на Никола Минчев, Ива Митева беше обвинена от отцепилия се от „Има такъв народ“ Радостин Василев, че целта й е да стане констиуционен съдия, а преди това – отново да бъде председател на Народното събрание. Митева беше шеф на 46-ото Народно събрание, което изкара само 3 месеца, преди да бъде разпуснато миналото лято.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече