Шефът на ДАНС бил човек на Митко Есемеса

0

Румен Радев владее Агенцията чрез Димитър Стоянов, а на непослушните се отнема допуска до тайни

Президентът Румен Радев е напълно овладял ДАНС, твърдят запознати и уточняват, че Агенцията вече съгласува всяка стъпка с „Дондуков” 2. Разбира се, и дума не става, че службите се използват за разчистване на неудобни, но все пак влиянието на президента се усеща много силно. Като например в това на кого да се отнеме допускът до тайните в държавата, документ, без който не може да работи администрацията на високо ниво. Сред последните, които бяха санкционирани по тази линия, са бившият шеф на КП КОНПИ Сотир Цацаров, а също и съветничката по външно-политически въпроси Весела Чернева, която явно е подразнила определени среди с твърдата си позиция за падане на ветото на Северна Македония, писа „Уикенд“.

За да не сме обаче голословни, да видим кой стои начело на ДАНС. Преди година постът беше зает от Пламен Тончев, до този момент непознато име. Оказва се, че неговата кариера била бутната напред, както обясняват много добре запознати, от шефа на „ВиК” във Враца Ангел Престойски.
Да припомним, че когато служебният премиер Стефан Янев съобщи, че предлага за ръководител на Агенцията неизвестният Тончев, мнозина не скриха изумлението си. Все пак не всеки ден дансаджия от Кюстендил става шеф на националната сигурност, като се прескачат стъпала в кариерното развитие.


Пламен Тончев обаче е работил само една година в Кюстендил, а преди това в продължение на 11 години е бил началник на ДАНС във Враца. Точно оттам е и приятелството му с Ангел Престойски, който несменяем управител на местното „ВиК”, а също и два мандата председател на Съюза на ВиК операторите.


На свой ред Престойски, както твърдят отлично запознати, е много близък с влиятелния главен секретар на президентството Димитър Стоянов, известен още като Митко Есемеса. По тази линия, потвърждават източниците ни, е издигнат и неизвестния дотогава дансаджия Пламен Тончев, а Румен Радев си е осигурил сигурен човек в Агенцията. Да уточним още, че самият Ангел Престойски е кадър на службите. Преди промените той е бил разузнавач, сочи справка в Комисията по досиетата. В архива името му излиза и като офицер, който е вербувал агенти за бившата държавна сигурност. След промените, през 2002 г. става управител на водното дружество във Враца.


Неговото протеже Пламен Тончев пък се опитва да направи зам.-шеф на ДАНС дългогодишната служителка Виолета Кръстева, но не успява. Иначе госпожата е шеф на ключовата дирекция за класифицирана информация. В нейния ресор е издаването на допуска до държавни тайни, а без такъв документ е ясно, че не може да се работи по върховете на държавната администрация.
Запознати казват, че Виолета Кръстева е била много близка със семейството на Цветан Цветанов и по тази линия е започнала работа в ДАНС, а съпругът й Георги Кръстев в – ГЕРБ , а след време става съветник към политическия кабинет на премиера Бойко Борисов и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. При това да отбележим, че двете семейства – Цветанови и Кръстеви са не просто близки. Цветанови са кумове на Кръстеви, а тази позиция в страните от Балканския полуостров по традиция е натоварена с високи очаквания.


А за това колко важен е постът на Кръстева, нека посочим само, че сега на мушката й е Весела Чернева, която е съветник по външнополитическите въпроси на премиера Кирил Петков. Била е говорител на Министерството на външните работи при първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ и програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Отнемането на допуска й, според източниците ни, е удар от страна на президентството върху правителството в оставка, заради свалянето на ветото на Северна Македония. А както всички знаят, най-недоволни от това, че България даде път за евроинтеграцията на съседите, са в Кремъл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече