Евродепутат обяви: Снимките на чекмеджето на Борисов са манипулирани

0

Евродепутат обяви, че разследването е установило, че снимките на чекмеджето са манипулирани

Снимките от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в правителствената вила „Секвоя“, на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Това обяви председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратура, която е извършила петорна експертиза.

„Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани.  Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“, каза Томаш Здеховски, цитиран от БНР.

„Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни“, разясни по-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков.

От изказванията на евродепутатите не става ясно кога е извършена въпросната петорна експертиза. Разследването по случая с пачките и кюлчетата в спалнята на Борисов започна още през 2020 г., когато снимките бяха разпространени в медиите. По-късно държавното обвинение спря разследването, защото не успя да открие автора на снимките. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюция, сенките и други детайли.

Дори и снимките да са били манипулирани, държавното обвинение е длъжно да отговори дали банкноти с такива серийни номера са били отпечатани, както и коя е мистериозната Мата Хари, за която Бойко Борисов твърди, че е сложила предметите в чекмеджето. До момента разследването не е установило тези факти.

„Сега“ потърси за коментар говорителя на главния прокурор Сийка Милева с въпрос кога е извършена петорната експертиза и от кого. Тя обаче отговори, че не може да обсъжда служебна комуникация с европейските институции и повече информация може да бъде дадена единствено от наблюдаващия прокурор по разследването за кюлчетата и пачките.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС победоносно заяви в кулоарите на парламента, че „истината рано или късно излиза наяве“. „Очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни през последнте две години, да бъдат разобличени“, каза той. И допълни, че подобни методи се използват от другите политически сили, които не могат да победят ГЕРБ в честна политическа надпревара. „Искрено се надявам това да е само началото“, каза бившият вицепремиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече