Очаквано: Няма да бутат кея на Доган, поне още 2 години

0

Поне още две години Ахмед Доган ще може да ползва пристанището на летния сарай в парка „Росенец“ в Бургас, показва проучване на „Филтър“ сред адвокати и запознати с процедурите по премахване на незаконни обекти.

 Миналата седмица регионалният министър Гроздан Караджов и лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщиха новината във Фейсбук и заявиха, че реално се борят с мафията, в опит за разграничаване от ДПС.

 Всъщност Караджов показа констативен акт, който е първата стъпка към премахването на кея, от който Доган отплава в морето с яхтите си, посреща гости, които идват при него по вода.

След констативния акт трябва да се направи преписка. След това процедурата продължава със заповед за премахване на незаконно строителство. Такава заповед за кея на Доган не съществува, така че са твърде прибързани всякакви информации за събарянето на пристанището. Тук трябва да отбележим, че след всичко това фирмата-собственик „Хермес Солар“ може да обжалва на две съдебни инстанции. Това със сигурност ще се случи, ако съдим по делата за незаконните постройки и  оранжерията.

Целият цирк започна точно преди две години. На 8 юли Христо Иванов дебаркира с лодка на брега на сарая, а от НСО ГО изгониха.

След това имаше протест с масово плажуване. Тогава ДПС  докара привърженици и едва не се стигна до ексцесии. Институциите започнаха да проверяват строителството на двореца. Досега има само съборена само една постройка. Фирмата, формален собственик на имота, „Хермес Солар“ я премахна сама. За оранжерията дружеството още ссъди държавата по съдилищата, а пристанището едва сега тръгва по този път.

 150 метровото съоръжение навътре в морето е построено без проект,

разрешение за строеж, откриване на площадка, протоколи, заповедна книга, но с подробен устройствен план, одобрен от зам.- министъра на регионалното развитие на 11 октомври 2019 година, когато е завършен незаконният строеж. След това през март 2020 година новото, но незаконно построено пристанище е вписано в нотариален акт в службата по геодезия, картография и кадастър. По случая проверка прави МВР и още през април я праща в прокуратурата. Според полицията длъжностно лице от тази агенция е извършило престъпление, защото вписало пристанището в нотариалния акт, според което то вече е собственост на „Хермес Солар. Развитие по случая няма.

 В същото време премахване на хиляди тонове бетон от морето би предизвикало еко катастрофа в защитената местност,

където е изградено съоръжението. Вече се обсъжда кеят да бъде запазен, отнет в ползва на държавата, узаконен по специална процедура и така до него да има свободен достъп. Това обаче едва ли ще се случи до приключване на всички съдебни дела.

 Няколко години Ахмед Доган живееше в летния сарай през лятото. Откакто имотът на морето стана повод за скандали, той все по-рядко го посещава. Там вече няма охрана от НСО, а само пазачи от охранителната фирма „Електрик секюрити“, която Доган създаде като част от ТЕЦ Варна. От лятото на миналата година на пристанището не са забелязани да акостират яхти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече