Нинова започва консултации, оферират Киро за МРРБ, Лорер – за финансите и Василев за премиер

0

Вторият съпруг на първата дама Деси Радева – Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за правителство на първия на първата – Георги Свиленски. Председателят на ПГ на БСП увери президента, че БСП ще положи усилия да създадат редовен кабинет.

Партията има 7-дневен срок за представяне на име на премиер, а след това има още време за съставяне на проектокабинет, коментира председателката на БСП Корнелия Нинова. В ранния следобед тя нетърпеливо обяви, че веднага започва преговори за съставяне на правителство, пише в. Труд. Каза и, че разговорите ще са с четирите партии, които управляваха шест месеца страната. Тя подчерта, че вратата за ГЕРБ и ДПС е затворена.

Нинова съобщи, че няма нищо против Асен Василев да е кандадатът є за премиер. Припомни, че пленумът на БСП е потвърдил участието на сегашните министри и в бъдещо правителство.

Не така еднозначно и еднопосочно мислят лагерите в “Продължаваме промяната”, научи “Труд”. В кръга около Киро смятали, че трябва да се опита с нов кабинет, за да се спечели време и да се финализират договори, по които вече били поети ангажименти. Другото лоби – Василев/Лорер било на противоположно мнение. Според тях колкото по-скоро се отидело на избори, толкова резултатът за ПП щял да е по-добър. В този кръг били убедени, че ще са първа политическа сила след изборите.

В ДБ също има различни тези. Част от т. нар. градска десница категорично е против участие дори в преговори при мандат на БСП. Други са убедени, че може да се преговаря, макар и с отвращение, както ходеше да гласува един бивш лидер на партията. Трети продължават да пресмятат какви са шансовете на партията за участие в следващ парламент. Предстои трите политически субекта в коалицията ДБ да обсъдят ситуацията и да вземат решения на партийни форуми. Според източници на “Труд” по-вероятно било да откажат на БСП.

ИТН, които политолози побързаха да определят като партията паднала на колене най-вече имитират желание за диалог. Хората на Слави Трифонов няма да отстъпят от тезата си, че нито Кирил Петков, нито Асен Василев би следвало да участват в проектокабинет в рамките на 47-ото НС. Сговорчивостта им била преди всичко въпрос на тактика, за да не бъдат обвинявани, че искат да провалят още едно неродено правителство.

В главите на червените другари от обкръжението на Нинова вече имало дори планове за разпределяне ресорите на министри от ПП. За Лорер била подготвена оферта да оглави финансовото министерство, а Кирил Петков – МРРБ.
И докато верните на Нинова партийци кроят планове за светло управленско бъдеще, вътрешната опозиция е убедена, че служебният кабинет е неизбежен.

“Страхът от служебен кабинет е много голям. От него ще стане ясно кой и как е изнасял оръжие за Украйна, кой е прекратил договора с “Газпром”, ще стане ясно какво е финансовото състояние на държавата. Служебният кабинет е неизбежен и чука на вратата. Предсрочни избори ще има – сега или след няколко месеца”, коментира Кирил Добрев.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: 
Любопитен съм какво лицемерие ще пръкнат този път

Да подпомогна с една опорка ДБ, които досега твърдяха, че не са в коалиция с БСП в правителството, защото видите ли имали двустранно споразумение само с ПП, но не и с БСП. Това твърдение, разбира се, е световна иновация по своята абсурдност – щом участваш в общо правителство и си част от парламентарното мнозинство, което го подкрепя, значи си част от правителствена коалиция, така гласи конституционната наука.

Но ето сега как могат да обяснят участието си в правителство с мандата на БСП:
Ние участваме – следва да кажат от ДБ – в това правителство, но не сме в коалиция с БСП, защото мандатът всъщност не е на БСП – те само технически го взимат, съвсем формално и за малко го взимат. Но мандатът по своята същност е на президента. Тук може да се включи и някой ДБ-ейски конституционен експерт, като Смилов или Славов, с ново и още по-иновативно твърдение – че доказателство за това, че според ДБ мандатът е президентски, а не на БСП, е систематичното място на процедурата по чл. 99 от Конституцията – в главата, която урежда държавния глава. И цялата соросоидна общност мъдро ще кима с глава. А Калин Янакиев и Ивайло Дичев ще напишат задълбочени есета за ономастиката на мандата и неговата когнитивна релация с президентската институция, като сакрално изражение на държавотворния топос.
Шегата настрана – любопитен съм какво лицемерие ще пръкнат този път.

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: 
С този ход се нанася електорални щети на левицата

Не е изненада, че президентът дава мандата на БСП. Това показва, че Румен Радев наистина не желае да се състави правителство. С този ход на президента ще се нанесат още електоралните щети на левицата, когато не успее да състави правителство. Това ще задълбочи и вътрешното противопоставяне в партията. Проблемът не е, че няма мнозинство, а как се формира – реактивно спрямо ГЕРБ и ДПС. Ако не се върне доверието на гражданите, политическата криза ще се задълбочава.
Ако БСП, “Възраждане” и партията на Стефан Янев успеят да съставят проруски съюз, то евроатлантическа коалиция ще е задължителна, защото подобен процес крие много сериозни рискове. Колкото и парадоксално да звучи – партиите постигат компромис по-лесно, когато са наясно със себе си. В противен случай те много трудно преговарят. Надявам се разумът да възтържествува и колегите от ПП, ИТН и ДБ да бъдат отговорни към интересите на народа.

Кристиян Шкварек, анализатор:
Лидерите на ДБ са от същите родове като тези на БСП

Настанал е върховен вой в “демократичната общност” защо Радев даде третия мандат на БСП, вместо на ДБ.
Не го разбирам. Какъв е проблемът и каква е разликата? 
Та лидерите на ДБ са от същите родове като тези на БСП. Почти цялата демократична интелигенция – от Илиян Василев до Иво Инджев, са агенти на Държавна Сигурност. Електоратът им сам избра да гласува за Радев “Крим е руски” още на първи тур повече, отколкото за собствения си кандидат Лозан Панов. А цялата формация управляваше в коалиция с БСП през последната половин година, заявявайки на няколко пъти, че “с БСП работим най-леко” – Христо Иванов, 20.03.2022.
Та, другари либерали, какъв е проблемът БСП да вземат мандата, вместо вие? Къде са съществените разлики или разногласия между двете формациите, лидеритете и електоратите ви? Всякакви такива се стопиха през последните две години, така че какво значение има?
Преговорите за третия мандат между комунистите и децата на комунистите текат с пълна сила. “Хотели как лучше, а получилось как всегда.” 

Таско Ерменков, енергиен експерт, БСП: 
Трябва да възобновим преговорите с „Газпром“

Трябва да заложим и мерките, свързани с енергийната сигурност и най-вече с газовата сигурност на България. Трябва да възобновим преговорите с всички доставчици, включително и с “Газпром”, но това не означава 100% връзване за “Газпром”. Газът, който внасяме от Азербайджан се равнява на 1 млрд. куб. м годишно, 500 – 700 млн. куб. м може да намерим, макар и доста трудно допълнително отнякъде, но на нас ни трябват още 1.2-1.4 млрд. куб. м – едно количество, което можем да вземем само от “Газпром”. Това е смисълът на диверсификацията – различни източници и търсене на по-конкурентната цена, за да може България да получава източници на енергия на най-изгодни цени”.
Левицата ще държи на спазването на записаното в краткосрочната програма, в това число възстановяване на отношенията с Руската федерация, като фактор за националната ни сигурност.
Надявам се разумът да възтържествува и колегите от ПП, ИТН и ДБ да бъдат отговорни към интересите на народа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече