Асен Василев крие къща в центъра на София

0

Вицето на Петков подарил имението за 4 млн. лв. на свой авер от бизнеса

Разкошна къща на стойност около 4 милиона лева крие вицепремиерът в оставка Асен Василев в центъра на София. Както „Уикенд” пръв писа, фаворитът за премиер на „Продължаваме промяната” е забравил да опише многоетажна къща на централната столична ул. „Чаталджа” в декларацията си пред комисията „Антикорупция”.

В имота, който е построен и завършен наскоро обаче Василев е виждан постоянно, а бдителни съседи разказват, че често на гости в огромното здание идват семейство Даниел и Виолета Лорер. Именно в този дом се провеждали и някои от най-конспиративните срещи на доскороните управляващи от „Продължаваме промяната”. Строежът на къщата започва преди около две години, а за да вдигне сградата, Асен Василев бута няколко малки постройки на уличката. Според други пък Василев купил хубав имот на мястото и го превърнал в топ-имение с луксозен ремонт за стотици хиляди левове.


Съседи признават, че в района няма по-лъскава сграда, като новата придобивка на вицепремиера в оставка се говорело, че дори има специален асансьор за автомобили от подземния паркинг до изхода на улицата. „Асен живее в къщата на ул. „Чаталджа” 3 от около една година. Две години я строи, като събори много луксозна двуетажна къща. Къщата има и пети мансарден етаж; продължава навътре в двора. Има и асансьор за автомобилите”, дивят се комшиите на Василев. В палата имало и супермодерен фитнес, както и ресторант.
Всъщност, според декларацията си пред властите, Асен Василев притежава само 54-квадратен апартамент в столицата. В нея няма нито дума за къщата. Историята на имота обаче е повече от впечатляваща. Въпреки че се води офис-сграда, къщата от пет етажа приютява Асен Василев, когато иска да се усамоти за делови разговори. И действително министърът на финансите в оставка няма повод да я описва пред комисия „Антикорупция”, установи „Уикенд”.
Оказва се, че имотът е свръхлуксозен, но на практика не се води лична собственост на Василев. Къщата е имот на едно от дружествата, в които възпитаникът на Харвард има участие – „Ств Консълтинг”. Фирмата с капитал от скромните 99 лева върти бизнес в Европа и Азия. Всяка година отчита приходи от милиони левове. Освен това, именно компанията е собственик на впечатляваща сграда в топ центъра на София, която според експерти струва минимум 4 млн. лева. Фирмата е софтуерна, а до май месец миналата година едноличен собственик на компанията е именно Асен Василев.


Щом става министър обаче, той прехвърля фирмата на близкия си съратник Марио Сотиров, като това прави напълно законно отсъствието на къщата от данъчната му декларация. Сотиров поема фирмата и имота като управител на дружеството за софтуер, тъй като по закон министрите нямат право да са управители на компании, но не и да са собственици. Въпреки това именно Марио Сотиров получава ценните придобивки и огромния имот от Василев, разкриха за „Уикенд” запознати.


Според наши източници, и в момента вицепремиера в оставка живее в къщата на ул. „Чаталджа”. Той обитава 3-ия етаж. При него от няколко месеца е настанена и майка му.
За къщата на Асен Василев се разчу миналата година, след като архитектката Вихра Карапетрова алармира в социалните мрежи, че той е отказвал да ѝ плати 28 хиляди лева за свършен от нея труд, като дори се обърнала към съда, за да получи сумата.


След като Карапетрова опитала по всякакви начини да вземе парите, които Василев ѝ дължал, но без успех, се наложило да се обърне за помощ към съдебната институция, за да може хасковлията да ѝ се изплати. „Осъдихме го с изпълнителен лист още през зимата, преди някой да е чул за него, но не искаше да си плати въпреки това“, жалва се архитектката. Сагата приключила едва когато Асен Василев влиза в изпълнителната власт. „Върна ги месец след като стана министър – вероятно, за да избегне публичен скандал“, казва Карапетрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече