ВЪЗМЕЗДИЕ: Софиянка осъди Фандъкова за счупен глезен

0

Възрастна жена е осъдила Столична община заради липсата на достатъчно грижи за почистването на сняг и лед от стълби в квартал „Владая“. През 2018 година тя е паднала и е счупила на два места глезена си, наложила се е операция, а лечението и възстановяването е продължило над два месеца.

Това се разбира от решение на Софийски градски съд (СГС), който осъжда Столична община да плати на жената обезщетение от 25 хиляди лева, както и да заплати разноските по процеса.

На 6 декември 2018 година рано сутринта в село Владая, жената с инициали М. М., която била на 77 години, тръгнала към спирката. По пътя й имало стълби, които не били добре почистени и върху тях имало сняг и лед. Стълбите са били от бетонни плочи, като при опит да стъпи с левия си крак на поредното стъпало, ищцата се е подхлъзнала на непочистен от сняг и лед участък, в резултат на което глезенната става на крака й поддала, а тя паднала от собствен ръст. На следващия ден преглед в „Пирогов“ установил счупване на две кости на глезена, като те са били фиксирани с метални импланти. В следващите два месеца по време на нейното възстановяване тя е изпитвала силни болки, като първите дни е била неподвижна, защото не е можела да движи крака си, става известно от исковата молба, цитирана в съдебното решение.

От него се разбира още, че пред съда от Столична община твърдят, че стълбите са били почистени и посочват, че счупването можело да се дължи и на други здравословно, битови иили трудови фактори.

По делото е назначена техническа експертиза, която констатира, че стъпалата са стоманенобетонни, в по-голямата част са разбити. На места е разположен метален парапет, но той не е по цялото протежение на отсечката каквото е изискването. „Вещото лице е констатирало множество несъответствия, които не отговарят на наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, изразяващи се в неравномерно разпределение на стъпалата, липса на стълбищни площадки през определения интервал от стъпала, липса на парапет по цялата дължина на процесната отсечка, стъпала с размери надхвърлящи нормативните размери. Като цяло участъка със стълбища е в много лошо състояние и се нуждае спешно от ремонт за реконструкция. Вещото лице сочи, че отсечката, по която е станал инцидента с ищцата представлява публична общинска собственост“, става известо още от решението. 

Съдът приема, че допускането на неравност на стълбището е противоправно бездействие на работници и служители на общината, натоварени с поддръжката на тротоарите.

„Обезопасяването на уличната мрежа и привеждането на улиците, тротоарите и площадите в състояние, годно за нормалното им ползване от гражданите, в рамките на градовете и селата е задължение на съответната община. Необезопасяването на улиците представлява бездействие от страна на задължените лица относно вменените им със закон задължения да поддържат уличната инфраструктура в изправно и безопасно за ползване състояние.

Виновното поведение на длъжностните лица е ясно, а именно те не са взели мерки за обезопасяване и поддържане на улиците и съоръженията по тях. В случая е без значение кое точно е това лице, тъй като Общината е отговорна за вредите, които са причинени от техни служители и тогава, когато не е установено от кои служители конкретно са причинени същите вреди“, записва в решението си съдията. 

Съдът приема за безспорно установено, че бездействието на столична община е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат, поради което следва да носи деликтната отговорност и да заплати обезщетение за причинените вреди.

„Съдът не споделя възражението на ответната страна, че счупването на крака може да се дължи на други фактори – здравословни, битови или трудова травма. „Установи се, че ищцата е паднала на непочистени и заледени стъпала, които били и в лошо състояние – разбити и липсващи плочки. С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че в причинна връзка с процесното събитие ищецът е претърпял телесна повреда, вследствие на което за определен период от време е изпитвал болки и страдания. Налице е основание за обезщетение на претърпените неимуществени вреди“, пише още в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече