Премиерът Гълъб Донев взема близо 8000 лева на месец за службата си

0

7524лв e основната заплата, която ще получи служебния премиер Гълъб Донев за труда си през месец август. Министрите от служебния кабинет ще се подписват срещу 6310 лв възнаграждение за първия месец от службата си.

С класа за прослужено време заплатата на министър-председателя се доближава до 8000 лв. Размерът на възнаграждението за министър-председатели се изчислява спрямо това на депутатите. Така премиерът получава една заплата на народен представител плюс още 55% от нея.

Заплатата на народните представители пък от своя страна се определя на база на заплатите в обществения сектор, пресметнати от Националния статистически институт в края на всяко тримесечие. Така на практика заплатите на властта се променя четири пъти в годината.

Скоро се чакат новите изчисления на доходите за юли, така, че е възможно през втория месец във властта да има промяна в заплащането на премиера и министрите от служебния кабинет. Обикновено то е повече от предходното, но е възможно и да бъде по-ниско, ако данните на статистиката отчитат спад на доходите в обществения сектор.

Най-вероятно членовете на Министерски съвет ще вземат тези възнаграждения повече от два месеца, през които задачата им е да организират и проведат предсрочните парламентарни избори. На този етап няма как да се каже колко време след вота ще бъде сформирано ново правителство. Докато това стане факт, държавата ще се ръководи от служебния кабинет. На първото си заседание правителството на Гълъб Донев прие план-сметка за разходите за подготовката и провеждането на вота, а именно над 70 милиона лева.

Източник: в. „Ретро“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече