Опозицията в БСП набира ярост, готвят преврат на Нинова след изборите

0

Тежка нощ чака Корнелия Нинова на 2 октомври е признаха вътрешноопозиционните лидери в БСП ПРЕД „Галерия“. Прогнозите са за срив на социалистите на изборите. Ако  червените паднат под 20 депутати, веднага ще бъде организира пуч срещу лидера на партията. И този път шансовете за успех на опозицията не са никак малки.

Разбира се, всичко още е в сферата на прогнозите, но совалките на недоволни от Нинова соцфактори не са спирали, призна източникът на „Галерия“. Крум Зарков е развеждан из цяла България от Кирил Добрев, големия враг на Корнелия. Доста от структурите са верни на сина покойния МВР шеф Николай Добрев. Зарков засега единствен се обяви като кандидат за лидерския пост на БСП и изглежда, че получава реални шансове.

Френският възпитани дори стана министър

в служебното правителство, което има очевидна „анти-Нинова“ нагласа. Това не е случайно тъй като половината кабинет и областни управители са редени с помощта на Кирил Добрев, пише „Галерия“. Не че Румен Радев храни топли чувства към лидерката на БСП. Но Добрев много по-добре знае всички слаби места на Корнелия по села и паланки. И масово ги разчиства, като заменя хората на дамата от Мизия със свои кадри. Целта е Нинова да бъде „обкръжена“ буквално на всички фронтове и свалена при очертаващия се неуспех на изборите. Кирил Добрев публично защити министрите, които бяха атакувани от Атанас 3афиров, един от най-верните на Нинова хора. Той написа във Фейсбук гневен пост: „Тази сутрин един бивш кандидат за общински съветник от „Гергьовден“, а към днешна дата голям ръководител в БСП се разграничи от Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев и заяви, че с „действията си се самоизключиха от сърцата на българските социалисти“. Подобно изказване може да предизвиква в мен само и единствено съжаление по простата причина, че тримата мои другари са едни от най-популярните лица както в БСП, така и в обществото. Весела Лечева е печелила олимпийски титли, златни медали от световни и европейски първенства и е карала милиони българи да се гордеем с нейните постижения. Лични- те преференции и лична подкрепа, които получаваше Весела, е  далеч по-голяма от цялата листа на въпросния партиен водач. Зарков е най-подготвеният юрист, с когото БСП разполага. Автор на почти всички закони, които БСП е предлагала в последните 4-5 години. Да припомня, че Зарков получи най- много гласове от Конгреса за член на НС, което го прави най-подкрепяната и консолидираща фигура в БСП. 3а Гечев ще кажа, че беше младежки председател тогава, когато за БСП гласуваха десетки хиляди млади хора, а качествата му на специалист в земеделието го направиха председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България въпреки БСП. Може би е хубаво човек първо да си даде сметка, да се запита какво е дал на партията и обществото и тогава да дава оценки“, написа Добрев.

А недоволството по региони срещу политиката на ръководството на БСП е огромна и явна.

Причините са две – участието на партията в правителство, което категорично застана на страната на Украйна във войната срещу Русия, както и спускане на „парашутисти“ по листите за парламентарните избори на 2 октомври. По събрания на първичните организации 6ило страшно, докладваха източниците ни. Възрастните партийци искали категорична „проруска“ позиция. „Някой от тях са готови да тръгнат на фронта с бастуните, за да се бият за Путин. Звучи смешно, но е факт“, уточни един от тях.

Недоволството от листите за вота също е огромно

Емблематичен е гафът с Пловдив, където и без това опозицията срещу Нинова е

Огромна, а 7 общински съветници  на БСП се отцепиха от своята група. Първо за лидер на листата в града беше обявен местният шеф, Иван Петков-Бебето. Кореняк пловдивчанин. След 40 минути до медиите бе пратен поправен списък с името на Кристиян Вигeнин на първа позиция под тепетата. Логично партийните организации в Пловдив завряха от недоволство, тъй като вто рият по големина град в България отново не може да намери мес тен човек за лидер на листа. Преди Вигенин на първо място беше Нинова. След публичното хвърляне на партийни книжки и във Враца Корнелия Нинова се стресна и пусна там също парашутист – Атанас Зафиров, който е от  Бургас. Местната структура се разбунтува открито срещу човек, идващ от другия край на България и вече готви протести. „ГЕРб, „Промяната“, дори ДПС намират врачани за първите места на листите, само ние не можем“, шокирани бяха социалистите от Враца.

„Подобно е положението в половин България. Нинова не търси местни, кадърни хора, а просто да са послушни и верни на ръководството. Това отблъсква избирателите ни”, оплака се активист на БСП. В ръководството са изплашени, тъй като цели структури обявяват, че ще гласуват за „Възраждане“, по-малко за партията на Стефан Янев, а някои дори за Промяната. Вътрешни пpoучвания показват, че БСП може да се срине до 6-7 процента, което ще е катастрофа. Стигне ли се до подобен резултат, Нинова е пътник от ръководния пост. Но едва ли някой вярва, че дори това ще спре срива.

Къде са шансовете за оцеляване на соцлидерката?

Те са поне по две линии. Първата е БСП отново да се превърне в малък, но незаобиколим фактор при съставяне на правителство. Оставане във властта ще позволи на Корнелия Нинова да назначи отново масово верни социалисти на хубави постове в цялата държава. Но това едва ли ще е ясно преди обявяване на крайните резултати. Вторият проблем на опозицията в самата БСП е липсата на единение. Крум Зарков е с лагера на Кирил Добрев, но, общо взето, другите силни фигури имат свои игри. Евродепутатът Петър Витанов, Георги Гергов, лидерът на столичните социаписти Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Михаил Миков определено не са в един отбор, колкото и да ги обединява омразата им към сегашния водач на столетницата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече