Социалисти: Нинова съсипва БСП, само 18 ще са депутатите в следващото НС

0

Социалисти от групата на опозицията и т. нар. „50“, определяни като „стари муцуни“, изразиха пред ПИК острите си опасения за състоянието на БСП заради развращаващите действия и похвати на председателя Корнелия Нинова.

Пример в това отношение били лицата, поставени на избираеми места в листата на партията за парламентарните избори през октомври. Съвсем не невинен в ситуацията, която може да доведе левицата до ръба на възможността въобще да влезе в следващото Народно събрание, били президентьт Румен Радев и кръжецът му за карти „Село Труд – Николай Копринков“.

Ето какво казват социалисти:

 „Листата, подредена от Корнелия Нинова, възпроизвежда в избираемата си част единствено най-верните и близки хора около примата oт „Позитано“. Така в следващото Народно събрание левицата едва пи ще може да разчита на повече от 18 депутати. Знаково е изчезването на фигури като Александър Симов, който за година и половина в краткото време на предходните парламенти влезе, първо, от Кърджали, след това от Смолян отиде във Враца. И на трите места обаче не го приеха особено радушно. Така или иначе обаче той беше основният заклинател на Нинова и неин персонален идеологически пудел“.

Вътрешнопартийни допускания отреждат оттук нататък Симов да е уговорил сделка да продължи червените си изяви като главен редактор на партийния орган със затихващи функции „Дума“ или като шеф на ведомствената телевизия, където и без това има авторска рубрика

„Другият, който изчезна и е единственият истински военен експерт в БСП е ген. Кольо Милев. Няма го и в листата в Сливен, и в листата в Търговище, откъдето беше предлаган в последните избори за водач.

Впечатляващо е подреждането в избираемата зона. Въпроси предизвика отиването на зам.-председателя Атанас Зафиров от забранената за него зона в родния му Бургас във Враца след провала в Сливен“.

По същата логика доскорошният земеделски министър Иван Иванов бил командирован от родния му Шумен в Русе.

“ Това показва, че в тези два града, където Иван Иванов направи 6100 гласа, а Зафиров 6000 гласа и бяха на ръба, не биха влезли отново, Защото не им достигат 400-500 гласа. Затова се правят опити за съхраняването им, защото във Враца мандатите са шест, докато в Сливен за Зафиров имаше едва пет мандата. В Шумен мандатите с шест, но с малък изглед Иванов да повтори, защото там той има проблеми с партийната организация, в Русе мандатите са осем.

 Нинова пък се връща в любимото си гнездо Благоевград, плюс София разбира се. Там ще разчита на местното ръководство и най-вече на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов, който е зам.-председател на партията.

 Остава и другият голям въпрос, който има и своето морално измерение, а и по него тече вътрешнопартийна дискусия- мандатността. Докато Нинова скопи парламентарната група преди няколко години, вкарвайки записа за мандатност, всъщност сме свидетели как любимецът й партийният печатар Петър Кънев е несменяем водач в Бургас вече 25 години. Несериозно е  оправданието, че е от така наречената гражданска квота. Това е крайно деморализиращо и негативно за членовете на БСП, защото показва, че ако не си член на партията, може да се несменяем народен представител.

Самата Нинова, въпреки че в устава има специален запис за председателя и не ограничаването на мандатите му, толерира двойния стандарт по отношение на собствената си персона. Това също води до висока степен на тревожност. Показателно е, че ходът с мандатите беше предприет,  за да си разчисти сметките с парламентарната група.

Изключително важно е, че в служебния кабинет на Румен Радев се забелязва присъствието на сериозна група хора, които гравитират около Кирил Добрев. Може да се започне с неговия бизнес партньор и по документи – зам. енергийният  министър Еленко Божков. Те са заедно в дружество, стопанисващо ВЕЦ-ове. Там е и Надя Клисурска, зам.- министър в социалното министерство. Самият Крум Зарков е воден от Кирил Добрев като експонат из страната и е представян и лансиран като бъдеш председател на партията, докато Весела Лечева и Явор Гечев са безспорни професионалисти в сферата си и са се доказали. Има и други на по-ниско ниво, които Добрев много интензивно устройва.

Най-отвратителното и долното в цялата тази история е, че и двата лагера – около Радев, който се отъждествява с Николай Копринков и Кирил Добрев, и другият – на Нинова, развращават част от ръководството на БСП с тези назначения. Нинова назначи около 150-200 души, основно членове на Националния съвет и делегати на конгреса. Сега по същия начин бързат на други, които да играят срещу Нинова да им предлагат различни позиции и постове. С  това се постига изключително разрушителен ефект върху кадровия състав на БСП“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече