24 години след смъртта му: Тодор Живков напълно забравен от близките си

0

На 5 август се навършиха 24 години от смъртта на Тодор Живков. Годишнината не беше отразена от нито една медия. За първи път нито роднините, нито община Правец почетоха паметта на комунистическия вожд, пише „Ретро“.

 В годините назад винаги на тази дата близки, приятели и поддръжници на Живков се събираха пред паметника в двора на къщата му в Правец, където поднасяха цветя и венци. От кметството се грижиха да има официално слово, професионално озвучаване, както и специална програма. Случвало се е знаковата дата да се използва за откриване на изложби и други културни събития, свързани с битието на бившия Първи, които винаги са се радвали на огромен интерес. Тази година обаче се случи прецедент и 5-и август отмина мирно и тихо в града, без въобще 24-та годишнина от смъртта на Живков да бъде почетена, дори в тесен кръг.

Впечатление прави, че нито един от знаковите социалистите на новото време, включително и лидерката на БСП Корнелия Нинова, не написаха и ред в социалните мрежи за Бай Тошо по повод 5-и август.

Внуците му Жени Живкова и Тодор Славков също не били забелязани в Правец, а близки до фамилията казват, че датата им съвпаднала с морските им почивки.

Тодор Живков почина на 5 август 1998 година след триседмична мозъчна кома.  Световните агенции научават траурната вест и я съобщават с гриф „Спешно“. Живков надживя и Тито, и Енвер Ходжа, и Чаушеско, поставяйки рекорд по продължителност на управление.

 24 години по-късно обаче не се намери нито един човек, който да поднесе цветя на паметника му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече