Арестуват до дни шефa на „Булгаргаз“ заради афера за 100 милиона лева?

0

Людмил Йоцов ощетил държавното дружество с рекордна сума за 6 месеца в полза на бившия си работодател „МЕТ”

Директорът на държавното енергийно дружество „Булгаргаз“ Людмил Йоцов може да бъде арестуван до няколко дни заради крупна афера със синьото гориво, ощетила държавата с поне 50 милиона евро. Йоцов е разследван за поредица от неизгодни сделки с покупка и с продажба на газ, от които се е облагодетелствала фирмата „МЕТ Енерджи трейдинг България“.

Йоцов е бил в управата на частното енергийно дружество с централен офис в Швейцария само допреди 8 месеца, преди в края на януари да бъде назначен от премиера Кирил Петков за директор на „Булгаргаз“ на мястото на Николай Павлов, който беше уволнен барабар с целия борд на директорите на газовото дружество. Преди дни новоназначеният председател на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране) Иван Иванов даде да се разбере, че в „Булгаргаз“ са се вършили безобразия през последните месеци и че държавното дружество на практика е купувало синьо гориво от „Газпром“, само че с посредничеството на бившата фирма на Николай Павлов – „МЕТ Енерджи“.


Според източник на „Уикенд“ от енергийните среди, от частната компания „МЕТ“ са прибирали 28,7% печалба от препродажбата на газ от „Газпром“ към „Булгаргаз“ напук на уверенията на Людмил Йоцов и на доскорошния вицепремиер Асен Василев, че България е купувала газът не от „Газпром“, а от Азербейджан и от Гърция.


Индикации, че срещу Йоцов се готви задържане и повдигане на обвинение за нанесени огромни финансови щети даде Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов. На брифинг в сряда Добрев показа фактури от посредници на „Газпром“ и обяви, че частната компания „МЕТ“ си е назначила собствен директор на държавното предприятие, който да защитава корпоративни, а не обществените интереси. „В момента, в който Людмил Йоцов беше назначен на държавна длъжност, той започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от „Булгаргаз“ от фирма „МЕТ” и само след няколко дни е продаван обратно на същата фирма „МЕТ” – евтино. Само по тази схема печалбата на „МЕТ“ е 7 млн. лв.“, обяви сензационно Делян Добрев. Думите му бяха потвърдени и от други енергийни експерти, които твърдят, че от края на януари до края на месец юни печалбата на частното дружество „МЕТ“ от сделки с „Булгаргаз“ надхвърля 50 милиона евро.
Твърди се, че прокуратурата вече подготвя повдигането на обвинение на Людмил Йоцов, както и на целия борд на директорите на „Булгаргаз“ – Светослав Делев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев. Предполага се, че заповед за арест ще бъде издадена само за Йоцов, тъй като има сведения, че той еднолично и без знанието на борда е разписвал сделките с бившата си фирма.


„Подобна нагла кражба в енергетиката не е имало от години! Общата печалба на газови посредници за последните 3 месеца, откакто избухна войната в Украйна и „Газпром“ прекрати директните доставки, надхвърля 200 милиона евро“, гневи се енергиен експерт срещу вулгарната корупционна схема.


В началото на седмицата, по време на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, Людмил Йоцов бе разпердушинен от началникът на КЕВР Иван Иванов. От заседанието стана известно, че никой от управата на „Булгаргаз“ не е вярвал, че „Газпром“ ще спре доставките на газ през април и че всички са мислели, че Митрофанова и Путин просто блъфират. Оказа се, че Людмил Йоцов се е провалил и с изграждането на интерконекторът Гърция – България и че той няма да заработи от 1 октомври, каквито уверения месеци наред даваше и той, а също и Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова.


Людмил Йоцов в качеството си на директор на „Булгаргаз“ може да бъде съден и за тайната продажба на двата танкера с американски газ, за които Кирил Петков и Лена Бориславова твърдяха, че ще е „четири пъти по-евтин“. Танкерите действително пристигнали в Гърция, но синьото гориво било разпродадено в Гърция и в Турция на ниски цени с разрешението на „Булгаргаз“, а страната ни отново е купувала руски газ от „Газпром“, но вече чрез посредничеството на „МЕТ Енерджи“. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев допусна, че в следващите месеци с обвинения за газовата афера може да се сдобият и Кирил Петков и Асен Василев, тъй като те стояли в основата на далаверата. „Когато Людмил Йоцов започне да бъде привикван в прокуратурата и в следствието, той ще трябва да посочи инициаторите на схемата, за да не лежи сам и дълго в затвора“, коментира Делян Добрев.


Според източник на „Уикенд“ от енергийните среди, шефът на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов е прибирал по 70 000 лева месечна заплата като директор в частната компания „МЕТ“, преди да бъде назначен в държавното дружество. Йоцов притежавал апартамент в Женева на стойносг над 3 милиона франка, както и имоти в други престижни градове в Европа. „За отминалите 7 месеца със сигурност е увеличил богатството си с няколко милиона евро“, подмятат енергетици по адрес на Йоцов.


Проверка на „Уикенд“ установи, че от края на януари дружеството „МЕТ Енерджи трейдинг“ е доставила 135 милиона кубични метра синьо гориво на „Булгаргаз“ и още 70 млн. куб. м. за топлофикациите и други енергийни дружества. Всичкото гориво е купувано от „Газпром“. От „МЕТ груп“ обаче твърдят, че България е слаб пазар за тяхната компания, която е продала общо 20 милиарда кубични метра газ в Европа от началото на годината.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече