Бивш руски посланик точи 217 000 лв. данъци

0

Станалият български гражданин Анатолий Потапов и аверът му Пламен Тимев-Ганди въртят данъчни афери с внос на водка

Анатолий Потапов, посланик на Русия в София от 2004 до 2008 г. е успял да завлече българската държава с над 217 000 лв., показа проверка на „Уикенд”. Огромната сума е натрупана от фирма на дипломата и шеф на Всеруската обществена организация „Съюз за приятелство с България”, която се занимава с внос на водка от родината му. След няколко неуспешни сделки, дружеството обявява фалит, сметките предвидливо са източени, а НАП така и не успява да си прибере дължимите суми.

Подобни данъчни афери не са нещо ново за България, но пък участието на руски дипломат наистина е уникално. Още повече, че Патопов междувременно е успял да стане и български гражданин по заслуги, а негови протежета се наместиха в новото служебно правителство на Румен Радев.


Сред тях и Любомира Ганчева – зам.-председател на проруската партия АБВ и началник на кабинета на служебния министър на енергетиката Росен Христов. Ганчева до пред това е съветник на държавния глава. Пращайки я в кабинета, Радев й възлага да координира преговорите за доставка на природен газ. В последния си ден като министър председател Кирил Петков обяви, че с посредничеството на ЕС са сключени договори за доставка на седем танкера с втечнен газ, който ще ни стигнат до другата пролет. Веднага след рокадата, служебния премиер Гълъб Донев обяви, че информацията на предшественика му е невярна и пое курс към нови преговори с „Газпром”. Те, както вече посочихме, ще се водят от протежето на афериста Анатолий Потапов Любомира Ганчева. Дали резултата ще е в интерес на България предстои да видим. Едно от първите действия на енергийния министър Росен Христов бе да забави с документални хватки пускането на тръбопровода от Гърция, по който трябва да дойде договореният от Кирил Петков втечнен газ.
При подобни влиятелни приятели не е изненада, че никой в държавата не си прави труда да разследва фирмата на Анатолий Потапов „В.Р.Б. Груп”. Още повече, че руският дипломат има и влиятелни познати в българския подземен свят. Сред тях е скандалният Пламен Тимев-Ганди, знакова фигура от някогашната групировка ВИС-2. Именно Тимев е човекът, който регистрира фирмата през 2005 г. По това време съдружници му са няколко граждани на Венецуела, чиито имена съвпадат със служители на посолството и в България. Идеята е чрез фирмата да се внася ром и текила от Южна Америка, обясняват запознати.


След като бизнеса не потръгва, партньорите от Венецуела набързо са разкарани. На тяхно място през 2009 г. влизат току-що привършилият мандата си като посланик на Русия в България Анатолий Потапов и някоя си Зорка Найденова. По това време Потапов вече е станал български гражданин, с указ на видния защитник на руската кауза и интереси президент Георги Първанов-Гоце. Фирмата започва внос на няколко от най-известните марки руска водка.
Първоначално търговията върви добре, фирмата отчита огромни продажби, а по сметките си има милиони левове. Нещата рязко се променят през 2014 г. Тогава буквално от нищото като акционер във „В.Р.Б. Груп” цъфва фамозния олигарх и виден русофил Николай Банев. От кога и как е купил дялове, така и не става ясно от фирменото дело. Факт е обаче, че Потапов и Ганди не са особено щастливи от присъствието на скандалният измамник и приватизатор. Банев дори опитва да свика общо събрание на фирмата с идеята да разпредели натрупаните милионни печалби. След отказа на партньорите му по неволя, се стига и до разпореждане на Софийски градски съд. Насрочената от магистратите дата 21 август 2014 г. отново е бойкотирана от останалите съдружници и то не се провежда.


С появата на Банев търговията с руска водка рязко запада, а натрупаните печалби мистериозни се изпаряват. Така се стига и до процедура по фалит. Тя започва по искане на хазартна фирма, зад която надничат червени другари и офицери от ДС. Повод е невърнат от фирмата на Ганди и Потапов кредит от 85 000 евро. Той е отпуснат за покупка на стоки, но босовете забравят да се разплатят. Завлечената фирма прави всичко възможно да си събере парите, но напъните не дават резултат.


Оказва се, че офисът на „В.Р.Б. Груп” набързо е закрит, а телефоните изключени, става ясно от съдебното решение. След започване на процедурата по фалит е назначен и специален синдик. Неговата работа е да прерови сметките и да установи какви са задълженията. Оказва се, че Анатолий Потапов и аверът му Пламен Тимев-Ганди буквално са ошушкали алкохолната си фирма. Отделно, че са „забравяли” да си плащат акциза за внасяната водка. Това е причина в списъка с кредитори да се появи и НАП, която претендира за над 217 хил. лв. данъци. Завлечена е и близката до Младен Михалев-Маджо „Интернешънъл Асет Банк”. Държава и банка чинно се нареждат в списъка с кредитори, но след като се оказва, че по сметките на „В.Р.Б. Груп” няма и стотинка, те трябва да пият една студена вода. Самата фирма със съдебно решение от 2018 г. е заличена.


Междувременно руският дипломат и новоизпечен български гражданин Анатолий Потапов започва нов бизнес, регистрирайки фирма „ГеА холдинг”. Съдружник там му е дупничанина Георги Градевски, който не крие, че дълги години е работил като шофьор към руското посолство в България. Според слухове в родната му Дупница, Градевски се запознава с посланик Потапов докато върти волана на дипломатическата лимузина, а дружбата им продължава и след изтичане на мандата. Следвайки ценните напътствия на дипломата и свой съдружник, Градевски пробва и политическа кариера. Както си му е реда, първо се записва в проруската АБВ, чиито кадри Потапов успя да набута в служебната правителство.


През 2019 г. шофьора в руското посолство става и общински съветник. На следващата година Градевски прави революционен завой. От заклет русофил се преквалифицира в отявлен враг на Русия. Напускайки партия АБВ, Георги Градевски става учредител заедно с Цветан Цветанов на „Републиканци за България”. Грешката бързо е поправена и днес Градевски е лидер в Дупница на партия „Възраждане на Отечеството”, чиито лидер Николай Малинов е подсъдим за шпионаж в полза на Русия.


„За област Кюстендил ще работя за връщане на руските икономически инвестиции за развитието на туризма и балнеологията, така характерни за градовете Кюстендил, Дупница и Сапарева баня”, обяви миналата година кандидат-депутата русофил Градевски.


Към инвестиции в туризма се е насочила и фирмата му с посланик Анатолий Потапов „ГеА холдинг”. Твърди се, че съдружниците вече оглеждат терен в Сапарева Баня за строителство на огромен СПА-хотел. Парите естествено ще ги даде руския дипломат, чиито съпруга и синове вече са вложили милиони у нас. Градевски, чиито родители държат малка сергия за закуски на пазара в Дупница, едва ли може да си позволи подобни инвестиции, но пък е удобен за лице на проекта. С малко помощ от братска Русия може да направи и кариера в политиката, както другите протежета на експосланик Потапов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече