Защо е този гняв към служебното правителство?

0

Правителството, назначено от Румен Радев, се опитва да оправи газовата каша, пише в коментар за „Минаха години“ Петър Волгин

Това, че умнокрасивитетът и политически коректните коментатори скачат срещу служебното правителство е най-доброто доказателство, че настоящият кабинет може да свърши добра работа. Сигурно сте забелязали, че грантовите мислители много се дразнят от всички политици, които се опитват да направят нещо добро за България. Ето сега, служебният кабинет дава заявка, че иска да направи нещо смислено в енергийната сфера. Разбира се, това все още не означава, че със сигурност ще свърши нещо смислено, но поне заявка дава. 

Което никак не е малко, при положение, че вече бившите управляващи направиха така, че да плащаме по-скъпо газ и, на практика, ни изправиха пред опасността да стоим на студено през зимата. Ама това било освобождаване от енергийната зависимост, уверяват ни. Само че има една малка, но съществена подробност. Бедният човек не може да бъде свободен. А като ни се наложи съвсем скоро да плащаме двойно и тройна за отопление, със сигурност ще бъдем всичко друго, но не и свободни.

Разбира се, нищо лошо няма в това да се откажем от руския природен газ. Стига да можем да го заменим с газ на по-ниска цена. А пък виждаме, че всичко, което ни предлагат в момента, е по-скъпо. И по-ненадеждно. Това го видяха и други държави-членки на ЕС и затова приеха новата схема за плащане, предложена от „Газпром“. Явно там не се притесняват, че ще ги обявят за „путинисти“. А нашите доскорошни управляващи, понеже явно са най-умни, казаха „твърдо НЕ“ на руския газ с надеждата да бъдат обявени за най-предани евроатлантици. В момента същите тези гении нападат служебното правителство единствено защото неговите представители казват, че трябва да преговаряме с всички държави, износителки на газ. Забележете, нито президентът, нито хората от кабинета са казали, че само от „Газпром“ ще купуваме. Даже  самата дума „Газпром“ никой не я споменава. И въпреки това грантовите анализатори вече бълват опорки как имало риск да се промени „геополитическата ориентация на страната“, как сме щели да излизаме от Евросъюза и да влизаме в Евразия.

Пълни глупости са това, разбира се, но явно все пак някакви хора се хващат и на подобни дивотии. И ходят да подскачат пред президентството, понеже се страхуват, че Румен Радев щял да ни вкара в Евразийския съюз. Самият Радев никога не е изразявал подобно намерение, но това явно не пречи на умнокрасивитета да тиражира абсурдните си тези. Единственото, за което президентът настоява, и е напълно прав за това, е политическите решения у нас да се взимат на базата на разума, а да не са плод на някакви закостенели идеологеми или на желанието да се харесаме на Големия брат.

Да вземем за пример Унгария. Тази държава е член на ЕС, член е на НАТО. При това е там, преди ние да станем членове. Досега не съм чул нито Виктор Орбан, нито който и да било значим унгарски политик да казва, че страната трябва да излезе от тези организации. Така че Унгария е напълно лоялен и предвидим евроатлантически партньор, като едновременно с това миналата година подписа 15-годишен договор с Газпром за получаването на руски газ и води преговори за увеличаване на доставките. Както виждате, няма пречка да си член на ЕС и НАТО и да получаваш газ от Русия. Стига, разбира се, политическият елит на държавата да е съставен от личности с нормално мислене, а не от марионетки с васален манталитет

А способността за мислене на нашите самопровъзгласили се за „евроатлантически“ политици стига дотам да организират „спонтанен“ протест пред президентството. За радост огромното мнозинство от българските граждани веднага съзира бутафорността на подобни протести и поради тази причина към тях има, да използвам един популярен през последните дни израз, „мижав интерес“. И ако има нещо положително в настоящата, общо взето, неособено оптимистична ситуация, то е, че повечето българи се оказват доста по-интелигентни от представителите на политическия елит. Особено от онази част от елита, която неизвестно защо се е провъзгласила за „най-модерна“, „най-умна“ и „най-красива“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече