Гей парадът попълни състава с Василев начело

0

Асен Василев бил гей, разгласиха медиите последните седмици. Той категорично отрече. Прекръсти се, че е хетеросексуален. Като корав царевичен кочан. Посаден в здравата българска почва и пуснал филизи на харвардските ливади.

Груба грешка от страна на Асен Василев. Защото Александър Велики също е гей, но създава най-обширната империя в човешката история. Асен и неговият побратим Кирил Петков се напънаха да подражават на великия си предтеча. Да преобразуват държавата в образец на планетата. Без корупция, със зашеметяваща икономика, космически заплати и пенсии, с които да събираш слънчев загар на Хаваите.

Думата „гей“ е със старофренски произход. Влиза в английския през XII век като „весел“, „радостен“, „игрив“. Следващите столетия мутира в „разпуснат“, „похотлив“, „разватен“, за да стигне до „хомосексуален“.

Най-известният гей в нашата история е Кокон Харизанов. Лъскаво елегантен, гладко обръснат и вчесан, с маникюр и накити. „Истински франт с бомбе, кожени ръкавици, жакет, велурена жилетка, копринен чадър или изящен бастун с позлатен монограм“, портретува го журналистът Петър Карчев.

„Кокон Харизанов – продължава той, – макар и да беше млад, не поглеждаше към жените. Интересуваха го хубавите мъже, здравеняците, младежите със смел поглед. Към мъжете, които му харесваха, Кокон Харизанов – независимо от това дали се познаваше с тях или не – отправяше с възторженост поздрава си с високо вдигнато бомбе и с грациозното извиване на тялото.“

Първите гонения на гей обществото са при Богдан Филов. Той е министър-председател от 1940 до 1943 г., после регент. Копира националсоциализма с репресии срещу евреи и хомосексуалисти. В обратно поведение са обвинени неколцина интелектуалци, между които писателят Владимир Полянов и журналистът Панайот Чинков.

Есента на 1941 г. се обсъжда кандитатурата на някой си Каракушев за софийски областен директор. На 1 ноември Филов хроникира в дневника си: „По-рано Царят напълно одобрил тази комбинация, но сега се противопоставял. Изкарали и Каракушев педераст като Полянов и Чинков!“

По същото време в кюпа на анормалните влиза варненският митрополит Йосиф. Негов клеветник е софийският му колега митрополит Стефан. Йосиф бил „педераст“, цитира го царският довереник Любомир Лулчев.

„Педераст“ е грешен синоним на „гей“. Думата иде от „пайдогогос“, възпитател на момчета в древна Гърция. Сексуалното значение е привнесено, защото някои посягали на младенците. В този смисъл „педераст“ се припокрива с „педофил“, а не с „гей“. Днес в уличния език е ругатня за „мръсник“, „подлец“ и другите сродни квалификации. „Ей, педераст, кой ти даде книжката!“, вика шофьорът на такси. На езика му не лепне „гей“.

„Педераст“ тръгва от капитализма и се утвърждава през социализма заедно със съкратената форма „педал“. В студията „Комунизъм и хомосексуализъм в България“ доц. Михаил Груев обяснява: „На този феномен се гледа като на „буржоазен остатък“, който предстои да бъде напълно и окончателно ликвидиран заедно със самата буржоазия и с проявленията на нейния начин на живот.“

През 1946 г. е приет Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите. „Във връзка с приложението на закона – дава подробности Груев – вътрешният министър А. Югов изпраща специална инструкция до регионалните звена на милицията и до кметовете на общините, в която изисква да бъдат направени подробни списъци не само на „битово и морално разложените“, на хората „прекарващи времето си в безцелно шляене из кръчми, гостилници и кафенета“, но и на хомосексуалистите или на набедените за такива. Всъщност този контингент рекрутира немалка част от бъдещите концлагеристи и затворници.“

Наказателният закон от 1951 г. постановява: „За полово сношение или полово удовлетворение между лица от еднакъв пол наказанието е лишаване от свобода до 3 години. Ако това е извършено чрез насилие или чрез използване положение на зависимост, виновният се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години.“

През 1964 г. Георги Парцалев е сред 28 подсъдими в гей процес по поръчка на хетеросексуалната комунистическа партия. С него са още куп творци, между които критикът Атанас Свиленов. Емил Димитров също трябвало да бъде на скамейката, но предупреден заминава за Франция.

В обвинителния акт пише: „Повлияни от упадъчното влияние на Запада, обвиняемите станали вносители и проводници на уродливия западен морал, постоянно възхвалявали западния начин на живот и заявявали, че само на запад имало свободна любов между мъже и мъже и между жени и жени…“

Обществените бани и тоалетни бяха средоточията на гей контактите. В София легендарен беше кенефът в Докторската градина, а в Пловдив нужникът на гарата. Табло с ликовете на „опасните“ имаше в столичната Централна баня. Ако разпознаеш съмнителна физиономия, да не се навеждаш за сапуна. Хисарските и Красновските къпални също бяха хомосредища.

Изгря демокрацията и гейовете изпълзяха от подмолите. Йордан Соколов, известен като Данчето, оглави Народното събрание. Светослав Лучников се прочу с псевдонима Берта. Издигна се до министър на правосъдието и вицепремиер. Поетът Радко Радков го възпя в стих:

Бях на обяд у магистрата Берта – 
щур чар без хубост като Белмондо.
Тя ми предложи своята оферта
за бягство от семейното гнездо.

На Лучников дори му вдигнаха паметник. Почитатели  поднасят цветя на бронзовия монумент в градинката на улица „Цар Иван Асен ІІ“. Адашът на току-що споменатия цар Асен Василев също чака признание от грядущите поколения. Паметна плоча, там където потъва в прегръдките на Тони Парфюма.

Росен Тахов, в. „Труд“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече