Фандъкова пак се изложи, или вече не й дреме: Рестартът на трамвай №5 се отлага

0

След като Столична община, управлявана от кмета Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) няколко пъти не спази собствените си обещания за рестарт на движението по част от трасето на трамвай №5 по бул. „Цар Борис III“, което се ремонтира от пролетта на 2021 г., от „Московска“ 33 очевидно решиха да си спестят нов срам и спряха да посочват конкретни срокове.

Става дума за участъка от Съдебната палата до трамвайното ухо при бул. „Братя Бъкстон“. Управляващите в София първоначално твърдяха, че той ще е готов преди няколко месеца и че един от най-натоварените трамваи в столицата вече ще се движи по него.

През седмицата администрацията на кмета Йорданка Фандъкова не отговори на въпроса на „Сега“ кога въпросният участък най-после ще бъде пуснат в експлоатация и каква е причината досегашните графици да не се спазят.

В началото на годината от общината твърдяха, че движението във въпросния участък ще бъде възстановено „през пролетта, най-късно през май“. През юни обаче зам.-кметът по общественото строителство инж. Ангел Джоргов обяви нов срок – краят на юни или юли. Той поясни, че причината била забавянето на различни доставки на материали за обекта. „Имаше някои изоставяния, свързани с доставки, тъй като знаете, че в последно време и те се затрудниха – къде от пандемията, къде от войната в Украйна.

В края на юни или началото на юли ще бъде готов и релсовият път, и контактната мрежа. Надяваме се след това да отиваме към въвеждане в експлоатация“, каза Джоргов. Този срок също не бе спазен, а в момента информационна табела по трасето уведомява, че заради реконструкцията временната организация на движението ще се запази до 15 август.

Тази дата също вече отмина, без на обекта да се е променило нещо съществено.

От Столична община се оправдават, че срокът за откриването на първия етап – от Съдебната палата до бул. „Братя Бъкстон“, бил „изкуствен“, тъй като такъв нямало заложен в договора с изпълнителя. В същото време от „Московска“ 33 сами признават, че трамвай №5 е ключов за придвижването в града и че затова движението по него трябва да се възстанови максимално бързо.

Съгласно контракта с фирма ВДХ АД срокът за рестарта на линията от „Руски паметник“ до Княжево е до 730 календарни дни – точно 2 години, след откриването на обекта. Строителната площадка бе открита през април м.г., което означава, че краят би трябвало да е през април 2023 г.

По всичко личи обаче, че този срок също няма да бъде спазен. Гражданската организация „Спаси София“ нееднократно алармира, че ВДХ трупа сериозно изоставане, което трудно ще бъде наваксано. Според нея в ремонта участват твърде малко работници. Столична община обаче настоява, че изоставането ще бъде наваксано през оставащите месеци.

Договорът за реконструкция на релсовия път по „Цар Борис III“ бе сключен през януари 2021 г. и е на стойност 40 534 831 лв. без ДДС. От фирмените регистри се вижда, че реален собственик на ВДХ е бившият шеф в АПИ Велико Желев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече