Датата на изборите е фатална заради убийствата на Луканов и Дебелянов

0

Датата на изборите 2 октомври е апокалиптична от историческа гледна точка. Най-вече заради две от най-знаковите убийства у нас.

Едното убийство е през 1996 г. на Андрей Луканов, два пъти премиер след промените на 10 ноември.

Около 9,15 – 9,20 часа той излиза от дома си на улица “Латинка” №15 и се отправя към личния си автомобил “Пежо 306”, паркиран на около 15 метра от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си Лидия. През това време убиецът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5 – 2,5 метра с пистолет “Макаров”. Куршум попада в областта на дясното слепоочие на политика, а други 3 – в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.

В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица “Димчо Дебелянов”.

Веднага след смъртта на бившия премиер се появяват много версии за мотивите и организацията на убийството – от покушение на енергийната мафия до битови причини.

Убийството остана неразкрито. Присъдите на Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев бяха отменени.

На 2 октомври загива Димчо Дебелянов

Поетът Димчо Дебелянов е убит на фронта от англичаните край село Горно Караджово, днес Моноклисия, през 1916 г.

Димчо Дебелянов
Димчо Дебелянов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече