Гафовете и кьорфишеците на Кирил Петков

0

Днес на излизане от сградата на Софийския районен съд (СРС) екс Премиерът Кирил Петков (ПКП) набързо успя да даде няколко примера за собственото си разбиране за правовия ред в България:

1. Обяви, че завел дело срещу Бойко Борисов на стойност 500 000 лв. Какъв е проблемът с тази новина ли?
Че съгласно чл. 104, т. 4 от Гражданския процесуален кодекс районният съд разглежда искове по търговски и граждански дела на стойност до 25 000 лв. Тоест няма как ПКП „току-що“ да е завел дело за 500 000 лв. – това би могло да се случи в Софийския градски съд, а сме свидетели на поредния кьорфишек.

2. Запитан за окончателно обявения от българската съдебна система за незаконен арест на Бойко Борисов не демонстрира и капка разкаяние за незаконните си действия, а се закани, че след изборите продължава в същия дух. Така за пореден път демонстрира незачитане на принципа за разделението на властите и показа, че като истински комунист (не случайно шест месеца и девет дни беше коалиционен партньор на БСП) разглежда съдебната система не като инструмент за гарантиране на правата на българските граждани и постигане на справедливост, а като способ за репресии над политическите опоненти.

3. Грубо изблъска единствения журналист, който си позволяваше да му задава неудобни въпроси, и отново вместо да изрази съжаление, поиска от придворните си медии да презапишат интервюто с него, за да бъде изтрит конфузният момент – отново в най-добрите традиции на сталинската пропаганда.

Излишно е да припомняме, че на Запад всеки от гореизброените гафове би бил достатъчен допусналият го незабавно и окончателно да напусне политиката – още повече, че ПКП има дълга история на нарушения срещу законността в страната, започвайки с умишлено невярната му декларация относно неговото гражданство, с чиято помощ стана служебен министър.

В България обаче издевателствата над нормалността продължават, активно прикривани от съучастниците на определена политическа сила медии.

След поредните предсрочни избори, стоварени ни от „партиите на промяната“ е на дневен ред истинска реформа на правосъдието в България.

И тя определено не включва продължаващо толериране на подобни практики.

Автор: Консервативният блог на Любомир Талев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече