Слави сключил имотни сделки за 20 млн. лв.

0

Сделки с имоти за почти 20 милиона лева е сключил през последните години Слави Трифонов, става ясно от проверка в имотните и фирмените регистри на шоумена и лидер на политическа партия „Има такъв народ“. Дългия е сред малкото родни политически лидери, които отказват да подадат задължителната по закон информация в КПКОНПИ за богатството си. Неотдавна Слави обяви във Фейсбук, че не укрива информация за авоарите си, но отказва да ги декларира публично пред Антикорупционната комисия, за „да няма сеир“.

Проверка във фирмените регистри показва, че Слави върти бизнес на стойност над 70 милиона лева основно чрез титулярната си компания „Седем осми“, чрез която дълги години продуцираше шоуто си по Би Ти Ви, писа „Уикенд“.
Дружеството „Седем осми“ е регистрирано в София и има обявен капитал от 9 100 000 лв., както и непарична вноска под формата на вземане за 11 733 000 лв. от американската фирма „Фулмар Ентъртеймънт”.

Слави върти и офшорно дружество

„Фулмар Трейд Линкс”, регистрирано в щата Делауеър в САЩ. Твърди се, че именно през тази офшорка са минавали милионите от дългогодишната концертна дейност на шоумена от Учин дол. Фактът, че притежава офшорни сметки означава, че компаниите му на практика не плащат данъци на територията на България. Това е доста смущаващо за политик, който твърди, че дава мило и драго за родината си и се зове „патриот”.
Слави Трифонов контролира непряко и дружеството „Ливър“, на което през 2009 г. титулярната му фирма „Седем осми“ отпуска 10 милиона лева в брой. И до днес остава загадка за какво е похарчена крупната сума, както и откъде Дългия има такава колосална сума кеш. Трифонов чрез дружеството си „Седем осми“ е и сред крупните акционери във фирмата „Микронекс“, която се управлява от Бисер Димитров, Петра Петова и Камен Каменов. Тази компания е собственост на регистрираната в щата Невада „Би Еф Ай Холдинг” и в България държи патенти за производство на декоративни стъклописи и гипсови украси за стени. Фирмата „Микронекс“ е оценена на 55 млн. лв., а Слави Трифонов притежава 20 000 акции от нея.
Компанията „Ливър“ документално се води наследник на фирмата „Килт” АД, която през 2010 г. се е отделила от „Седем осми”.

Капиталът на компанията е 43 600 000 лева,

а към него има допълнителна непарична вноска. Официални собственици на фирма „Килт” АД са били Румен Кирилов Шилев и Александър Димитров Найденов, известен като бивш собственик на „Олинеза” и скандалната си връзка с актрисата Елен Колева.
Чрез компанията си майка „Седем осми“ Слави Трифонов е реализирал и най-мащабните си имотни сделки, показва проверка във фирмените и имотните регистри. През 2014 г. например шоуменът купува 7 парцела с обща големина над 20 декара в комплекса „Делта хил“ край пернишкото село Кладница. Впоследствие върху имотите се строят 5 къщи, а парцелите са вкарани в апорта на комплекса. Макар в регистрите да няма отразени сделки с имоти на Слави и „Седем осми“ в „Делта хил“, познати на Трифонов твърдят, че той е продал 4 от построените къщи и е спечелил милиони от имотните сделки. Самият Слави Трифонов също живее в баровския комплекс край Кладница, като имението му е тройно по-голямо от останалите къщи в „Делта хил“.
Дългия притежава и друг престижен имот – огромна къща в местността „Киноцентъра“ между Бояна и Симеоново. Имотът е придобит през 2014 г. чрез апортна вноска в дружеството „Ермитаж Есте”, което в момента е в ликвидация. Стойността на къщата на Слави в „Бояна“ е оценявана от брокери за над 4 млн. лв. Всъщност, купувайки къщата си през фирма, Дългия си е възстановил 20% ДДС от стойността на имота. Най-вероятно първоначално е било посочено, че сградата ще се ползва от фирмата за бизнес дейности, въпреки че на практика се касае за имот, в който Слави живее.
Чрез „Седем осми“ през 2010 г. Трифонов купува и къща в село Драганово до Горна Оряховица в полза на мексиканеца Хорацио Жеронимо Гонсалес-Медрано. Той е победител в тв играта, организирана от Слави, „Добре дошъл в България”. През 2012 г. мексиканецът Хорацио изчезва, а властите в България започват да го издирват заради неплатени данъци.
Сред десетките сделки с имоти, сключени през годините от Слави Трифонов, впечатление прави покупката на

апартамент в „Драгалевци“ за голямата му любов Маги.

През 2009 г. Слави дарява жилището от 175 кв. м. плюс гараж в полите на Витоша на Магдалена Ангелова. Странното е, че Трифонов и Маги се разделиха публично още през 2000 г., а Дългия опита да си я върне неуспешно, обяснявайки й се в любов на свой концерт.
Близки до Слави споделиха, че на практика Трифонов е купил жилището в „Драгалевци“ 10 години по-рано и е живял там заедно с Маги, като се е изнесъл от апартамента при раздялата им, джентълменски оставайки го на нея да го ползва. Решил да й подари имота документално едва през 2009 г. по съвет на своите счетоводители.
През същата 2009 г. Слави Трифонов купува от пловдивския олигарх Георги Гергов, с когото не крие приятелството си, апартамент от 238 кв. м. в курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна. Три години по-късно, през 2012 г., Слави Трифонов продава апартамента на руската попзвезда Филип Киркоров, който в онзи момент инвестира ударно в имоти по родното Черноморие.
От имотните регистри става известно, че гологлавия шоумен

разпродава наследствените си имоти

в Плевенския регион след смъртта на баща му Тодор през 2017 г. През последните 3 г. Слави, сестра му Петя и майка им Здравка са продали две селкостопански сгради, къща и парцел в село Тодорово, като купувачът е ромът Васил Любенов. Само преди няколко месеца, през март т. г., Дългия е продал и парцел от над 3 дка в родното си село Тодорово.
Имотната империя и мащабен бизнес на Слави Трифонов го превръщат в един от най-богатите политици в България. Важно е да се отбележи все пак, че Дългия е придобил богатството си, преди да се впусне в политиката през 2020 г. А очевидно не го е декларирал, за да не стане ясно на широката общественост не само с колко пари реално разполага, но и че явно е избягвал плащането на данъци, ползвайки офшорни фирми.
Наскоро в свое изказване, публикувано в профила му във Фейсбук, Слави Трифонов напомни, че „Има такъв народ“ доброволно е върнала в държавния бюджет сумата от 3 755 528 лева, отказвайки се от полагащата й се субсидия от 8 лева на получен глас. За това със сигурност може да бъде поздравен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече