Защо убийството на Жоро Илиев остана неразкрито цели 17 г.?

0

• Босът на ВИС-2 застрелян от снайперист, докато празнува победа на футболния си отбор в Слънчен бряг
• Един измежду Райко Кръвта и Краси Легионера убива Главния – първия е мъртъв, а втория – безследно изчезнал

Цели 17 години след убийството на шефа на борческата групировка ВИС-2 Георги Илиев, застрелян от снайперист на 25 август 2005 г. в курортния комплекс Слънчев бряг, мафиотската екзекуция на митичния гангстер от Кюстендил все още е непосилен ребус за криминалистите. Разследването на убийството на мастития подземен бос отдавна е замразено и всички са наясно, че следственото дело срещу неизвестен извършител никога няма да бъде променено на „разрешен случай“. Неразкрити официално, убийците на Жоро Илиев е много вероятно също да не са между живиге.
„Уикенд“ връща лентата към едно от най-запомнящите се мафиотски убийства в България.

Жоро Илиев умира щастлив в 23,12 часа вечерта на 25 август 2005 г., на централното сепаре на помпозното заведение „Буда бар“, част от комплекса „Мултиплейс” в Слънчев бряг. Там последният бос на ВИС-2 празнува победата на футболния си тим „Локомотив“ (Пловдив) над сръбския „ОФК Београд“. Главния, както е наричан кюстендилския борец, дава пищен банкет за над 70 приятели, когато е прострелян в сърцето от снайперист.
„Пали колата и идвай! Ела да пием по една ракия“, са последните думи на Жоро Илиев. Изречени са по телефона към тогавашния изпълнителен директор на „Локо“ Емил Наков. Разговорът между двамата е прекъснат от изстрелян 22-милиметров куршум „Стингър“ с хидрошоков отвор, който се забива в сърцето на митичния гангстер. Дни по-късно ще стане известно, че

убиецът е стрелял с рядка пушка

тип „флобер“ от храстите на хотел „Хризантема“. При огледа криминалистите откриват 2 статива и лазери – уреди, които се използват, за да се фиксира траекторията на куршума. Неизвестния наемник се е подсигурил, като е насочил стативите към двете централни сепарета на „Буда бар“, които са били ползвани само от Жоро Илиев и неговата свита.
39-годишният Георги Илиев умира почти веднага, след като е прострелян. Охранителите го отвеждат в МБАЛ Бургас за рекордно бързо време – 14 минути, но докторите там само констатират смъртта на Главния.
Макар и официално неразкрито, за убийството на Жоро Илиев има заподозрени. Днес, 17 години по-късно, криминалисти и сподвижници на боса на ВИС-2 са категорични, че неговата екзекуция е организирана от пернишкия наркобос Райко Алексиев – Кръвта и Красимир Станчев – Легионера, известен в ъндърграунда като снайперист №1 на мафията.
„За Легионера се знае, че не приема мокра поръчка за по-малко от 500 000 долара. Спрягат го и за екзекутор на Илия Павлов, а някои твърдят, че за това убийство той е прибрал 1 милион долара в брой. Почеркът на Легионера личи и при убийствата на Васил Горчев – Кьоравия и Жоро Илиев, както и при екзекуцията на Димата Руснака. Всички те умряха с куршум от флоберка, изстрелян от над 100 метра разстояние”, спмня си столичен кпиминалист. Негови колеги са убедени, че

Жоро Илиев умира заради Кьоравия-

благоевградски наркобарон и лихвар, дългогодишен представител на ВИС-2 за Благоевград. Васил Горчев контролира производството на амфетамин в Югозападна България и раздава огромни суми срещу лихва на знакови фигури от ъндърграунда. Той е сред най-близките хора до Жоро Илиев.
На 20 януари 2005 г. Васил Горчев – Кьоравия е убит в центъра на Благоевград с куршум в главата. Месеци преди да се стигне до убийството на Кьоравия, благоевградския гангстер влиза в конфликт с пернишкия рецидивист Райко Кръвта. Причината за скандала са 800 000 долара. Толкова са инвестирани във фабрика за амфетамин, разбита от антимафиоти край Разлог. При акцията са арестувани 9 души – Кьоравия, Иван Иванов – Ваньовия, Благой Мирчев, Пирин Хаджиев, Ангел Димитров – Чората, Силви Петров, Цанко Цанков, Пламен Илиев – Джудиста и контраразузнавачът Петър Миленов – Пухкав Петьо.
По-късно Кьоравия стоварва вината за разбития цех върху Райко Кръвта. Благоевградският лихвар настоява перничанинът да му възстанови загуби, както и да му върне дълг от близо 400 000 долара. Вместо пари обаче Васил Горчев

получава куршум в главата.

Седмици след смъртта на Кьоравия, Георги Илиев привиква Райко Кръвта в офиса си на столичната къпалня „Мария Луиза“ и директно го обвинява, че е организирал екзекуцията на Васил Горчев.
„Трима човека ми казаха, че си ти. Искал си да сложиш ръка върху черното тото и върху амфетамините”, хладно отвръща Жоро Илиев на клетвите на Райко Кръвта, че не би се осмелил да вдигне ръка върху никого от „организацията”.
Следващите месеци са кошмарни за пернишкия мафиот Райко Кръвта. Ченгетата изведнъж се обръщат срещу него – арестуват над 20 негови дилъри на хероин, прибират и самия Райко. На 6 юни 2005 г. пернишкият наркобос е задържан при акция на РЗ БОП в пернишкото кафе „Елит” заедно Кръстьо Кръстев – Кръстето и Александър Стоянов – Муката заради отправени заплахи към служител на полицията, закопчал двама дилъри от бандата с 300 дози хероин.
През месец юли пък е разбита група за нелегални залози на мачове в Благоевградския регион, за която е публична тайна, че организира черно тото под шапката на Кръвта.
На 22 юли 2005 г. Райко за първи път не е сред поканените на рождения ден на Георги Илиев. Зачестяват и предупрежденията към перничанина от колеги висаджии, че Главния му е вдигнал мерника. В средата на август Райко Кръвта заминава на почивка в Несебър, където

отсяда в дома на Митьо Очите.

Случайно или не, но в този период Морския Ал Капоне Димитър Желязков също е в немилост пред боса на ВИС-2. Разказва се случка на пристанището на Свети Влас – Жоро Илиев качва Очите на яхтата „Маями” и го пребива почти до смърт на борда, след което го изхвърля в морето. Бодигардът на Несебърския Ал Капоне – Христо Широков спасява началника си.
Широката вижда от кея как шефът му е метнат във водата, яхва джет и успява с 300 зора да го качи на водния мотор. Според мнозина Жоро Илиев разжалва Митьо Очите, тъй като морския гангстер и бандата му отвличат и изнасилват брутално 4 проститутки, работещи в Слънчев бряг за сутеньора на ВИС-2 Светльо Пелтека.
Според оперативна информация, постъпила в МВР само месец след екзекуцията на Жоро Илиев,

поръчката е платена от братя Галеви

или пък от сръбския мафиот Сретан Йосич. Някой от тях плаща хонорарът от 1 милион долара на Красимир Станчев – Легионера. Чистач №1 на мафията също е засичан в Слънчев бряг и в Несебър в дните преди убийството на Жоро Илиев. Информатори на МВР се кълнат, че са виждали нееднократно Краси Легионера заедно с Митьо Очите в Несебър непосредствено преди екзекуцията. Ролята на Райко Кръвта и хората му от Перник в тази поръчка най-вероятно е била свързана с обезпечаването на маршрут, по който да се измъкне наемния килър Краси Легионера.
Други пък са на мнение, че убийството е извършено от самия Райко Кръвта, който е искал да изпревари издадената му смъртна присъда от Жоро Илиев. Пернишкият гангстер е бил известен в ъндърграунда с точния си мерник, заради това и мнозина са убедени, че лично Райко стреля с флоберката от храстите на хотел „Хризантема“.
Перничанинът Райко Кръвта не живее много дълго – само няколко месеца след смъртта на Жоро Илиев, той също е застигнат от куршуми.

Неизвестен килър убива Райко Кръвта

с дъжд от куршуми на 13 октомври 2005 г. Криминалистите са категорични, че убийството на перничанинът е с печат ВИС-2 и е за отмъщение заради екзекуцията на Георги Илиев.
„Неписан закон на мафията е, че убийството на един крими бос винаги трябва да бъде отмъстено на каквато и да е цена. Заради това всички наши информатори от ъндърграунда са убедени, че именно Райко Кръвта е човекът, убил Жоро Илиев“, категоричен е столичен антимафиот.
През 2013 г. МВР проведе акция срещу бащата на Райко Кръвта – Васил Василев – бай Васо Златаря, който бе посочен от тогавашния главен секретар на МВР Светослав Лазаров като бос на престъпен синдикат, извършил над 15 убийства, сред които и екзекуцията на Жоро Илиев и на довереника му Васил Горчев – Кьоравия. Сред задържаните като заподозрени за убийтвото на Жоро Илиев освен бай Васо Златаря бяха Милчо Петров – Чироза, Борислав Николов – Кюлума и още седем от пернишката банда, а свидетел срещу тях се оказа осъдения на доживотен затвор сериен убиец Станислав Ангелов – Сиси, убивал хора за таткото на Райко Кръвта.
В крайна сметка доказателства, че някой от оцелелите бандити от свитата на Райко Кръвта му е помагал при убийството на Жоро Илиев не бяха събрани. Така безславно приключи първия и единствен опит на МВР и прокуратурата да посочи виновни за убийството на Георги Илиев.
Другият гангстер, сочен като възможен физически убиец на боса на ВИС-2 – Красимир Станчев, с прякор Легионера, пък е безследно изчезнал от години. Краси Легионера е издирван с червена бюлетина на Интерпол и периодически се появяват слухове, че е засечен някъде или че е приел поредна мокра поръчка. Има и версия, че Легионера също е ликвидиран от мафията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече