Вижте колко скочи заплатата на Румен Радев 

0

Тихомълком министрите от служебния кабинет си вдигнаха месечното възнаграждение

Близо 20 бона е станала заплатата на държавния глава Румен Радев след последното увеличение през този месец. Експерти пресмятат, че месечно той ще получава основно възнаграждение над 12 хиляди лева, пише „Минаха години“. Досега се е разписвал срещу около 11 400 лв.

След актуализацията държавният глава ще взема допълнително към основната си заплата към 600 лева, което надхвърля с повече от стотачка  минималната пенсия в страната. Повишеното основно трудово възнаграждение на президента е без допълнителните пари за прослужено време от 1,6% за всяка отработена година и други бонуси. Всички те зависят от предходния стаж на Радев, който изкарва целия си трудов път като поен пилот от ВВС. Оттам се пенсионира като генерал майор през 2016 г., а според официални данни общият му трудов стаж е 36 години. Във ВВС е осигуряван на базата на първа категория труд. В сметката се прибавят и бонусите, защото е бил командир и командващ по време на военната си служба.

Скандален е фактът, че въпреки тежката икономическа криза за всички българи и при четирите назначени от Радев служебни правителства нямаше замразяване на доходите на президента, вицепрезидента и министрите. Така, броени дни, след като встъпиха в длъжност, членовете на служебното правителство тихомълком си вдигнаха заплатите и се оказаха с нови, по-високи доходи с по 400 лв. от предшествениците си. Вместо срещу досегашните 6300 лв., министрите ще се разписват срещу 6688 лева. Към тази сума се прибавят и парите за прослужено време, чийто размер е индивидуален в зависимост от продължителността на трудовия му стаж. 

Причината за скока в месечното възнаграждение на политиците е повишилият се размер на средната заплата в обществения сектор. От нея зависи месечното възнаграждение на държавните мъже и жени. По данни на НСИ, ако досега премиерът е взимал 7523 лв., възнаграждението му скача с около 450 лв. – до 7974 . Сумата е без допълнителните начисления за прослужено време и бонуси, сред които са тези за научни степени и т.н.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече